Події

У Житомирі судитимуть трьох священників УПЦ МП, які кілька років розпалювали релігійну ворожнечу і привласнили гроші вірян

5 September 2023, 15:02

Митрополит, секретар та настоятель церкви Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ (МП) постануть перед судом за розпалювання національної та релігійної ворожнечі.

Про це 5 вересня повідомляє Управління СБ України в Житомирській області.

«Скеровано до суду обвинувальні акти стосовно керівника та секретаря Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ, а також настоятеля церкви Святого Різдва Богородиці цієї ж єпархії. На підставі зібраних Службою безпеки та Національною поліцією за процесуального керівництва прокуратури доказів їм інкримінують вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної та релігійної ворожнечі, приниження національної честі, гідності та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, вчинених службовими особами та за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.28 та ч.2 ст.161 КК України)», - йдеться в повідомленні.

Досудовим слідством встановлено, що упродовж декількох років митрополит власноручно готував тексти прокремлівських листівок та брошур. У них він ображав релігійні почуття українців, принижував погляди прибічників інших конфесій та формував ворожі настрої до них. Крім того, експертизи підтвердили, що окремі «агітки» є взагалі не релігійним, а політично-пропагандистським продуктом, який нав’язує ідеї «руського міра», пропагує війну, а також насаджує кремлівські погляди на українську історію.

Деструктивні матеріали тиражувалися десятками тисяч примірників, які секретар єпархії та настоятель місцевої церкви масово розповсюджували серед священників і вірян релігійної громади прикордонного району Житомирщини.

Про викриття протиправної діяльності кліриків УПЦ (МП) більш детально http://surl.li/ktptq та тут http://surl.li/ktpub

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено.

Нагадаємо, 2 вересня в Житомирській області за матеріалами СБУ повідомлено про підозру клірику УПЦ (МП), який роздавав вірянам кремлівські «агітки».

Зазначимо, митрополитом Овруцьким і Коростенським є Віссаріон.

Як повідомляв Житомир.info, 1 червня 2023 року СБУ інформувала про викриття митрополита і секретаря УПЦ МП з Житомирщини, які провокували релігійну ворожнечу 6 років і привласнювали кошти вірян. За даними слідства, гроші, які парафіяни збирали на ліквідацію наслідків пожежі в єпархіальному управлінні в січні 2022 року, фігуранти витратили на власні потреби. Йшлося про понад 1 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ священник клірик УПЦ МП агітація пропаганда церква 
Матеріали по темі