Місто

Влада Житомира не хоче витрачати кошти міського бюджету на дітей з інших громад

15 September 2023, 12:18

Громада, в якій зареєстроване місце проживання дитини, має забезпечити виконання права дитини на навчання в дитячому садочку та школі. Дитина має навчатись за рахунок громади, в якій вона зареєстрована.

Про це 14 вересня в програмі «Діалоги» на Житомир.info повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин, відповідаючи на питання читачки.

«Чому така проблема в місті: дітей без прописки влаштувати в дитячі садочки? Адже це порушення прав дитини.!», - запитала Ріта Сакало.


«А чому ви не задаєте питання голові громади, в якій ви живете, в якій ви прописані і в якій прописані діти, про порушення прав, що в громаді нема дитячого садочка? Фактично, голова вашої громади порушує ваші права на навчання дітей в школі чи в дитячому садочку. Ця громада, в якій прописана людина, і голова громади має відповідати за реалізацію цього права», - сказав Сергій Сухомлин.

Також мер наголосив, що у Житомирі відносно нема з цим проблем і пояснив, хто має виділяти кошти на забезпечення навчання дітей.

«Чому ми маємо витрачати кошти Житомирської громади на дітей з інших громад? Тут мені відразу дадуть відповідь, що ці всі люди з громад працюють в Житомирі, сплачують податки в житомирських підприємствах. Я можу показати вам баланс, ми порахували трохи не так. У «Кромберг енд Шуберт Україна» в кращі часи працювали 3 600 людей і більше половини саме з Житомира, сплачували податки в Оліївці більше 2 000 людей. Багато фізичних осіб підприємців громад навколо Житомира працюють в Житомирі на ринках і послуги надають, а сплачують податки в своїх громадах по місцю реєстрації. Кожна громада має відповідати за своїх людей. Я розумію, що громадам навколо Житомира набагато простіше зробити вулицю, освітлення, поставити стадіон – чим вони сьогодні і займаються. А всі питання – Житомир: проїзд безкоштовний – Житомир, діти в школу і в садочок – Житомир, на «Спартак» - Житомир, музична школа, в якій дитина, обходиться в бюджет 82 тис. грн, це до війни були ще розрахунки, – теж Житомир. А ми будемо забезпечувати якість фактично перебування вночі у своїй громаді», – пояснив міський голова.

Нагадаємо, у лютому до редакції Житомир.info звернулася стурбована мама, яка не могла влаштувати дитину у садочок, бо не мала житомирської прописки. У департаменті освіти пояснили, що у Житомирі не хочуть приймати дітей з інших територіальних громад, адже вони не платять кошти за навчання.

Як повідомляв Житомир. info, 4 березня 2020 року на черговому засіданні виконавчий комітет Житомирської міськради прийняв рішення про закріплення територій обслуговування за закладами загальної середньої освіти Житомирської міської ОТГ. Відповідно, дітей у перші класи 2020-2021 навчального року прийматимуть, перш за все, за територіальним принципом. У разі наявності вільних місць у класі до тієї чи іншої школи прийматимуть дітей з інших районів міста, чи інших ОТГ.

Житомир. info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитячий садок школа навчання 
Матеріали по темі