Влада

У суді члени тероборони підтвердили, що голова ОТГ Житомирської області закликав не чинити опір російським військам

21 September 2023, 11:14

У Бердичівському міськрайонному суді відбулося засідання у справі про колабораційну діяльність, у якій обвинувачено 55-річного сільського голову однієї з територіальних громад Бердичівщини: суд допитав свідків обвинувачення.

Про це 21 вересня повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду.

«У засіданні, як і планувалось, суд допитав шістьох свідків сторони обвинувачення. Ще один свідок у засідання не з′явився. Усі свідки – чоловіки, які з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну несли чергування на території своєї громади у складі добровольчого формування. Вони дали покази про те, що у 20-х числах березня 2022-го року, перебуваючи біля блокпосту у центрі села, мали розмову з головою ОТГ, який закликав людей не чинити опору, коли зайдуть російські війська, а також висловився про те, що селянам байдуже, за якої влади працювати. Свідки розповіли про обставини, за яких відбулася розмова, а також намагалися дослівно передати фразу, сказану обвинуваченим», - йдеться у повідомленні.

Фото Бердичівського райсуду

Наступне засідання призначене на 11:00 17 жовтня 2023 року: суд планує допитати вісьмох свідків сторони захисту.

Довідково: ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність) передбачає покарання у виді позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років. Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну силу.

Нагадаємо, ввечері 5 липня прокуратура та СБУ повідомили, що 55-річний голова однієї з сільських рад Бердичівського району отримав підозру у поширенні публічних закликів до підтримки рішень та дій держави – агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України): «Підозрюваний, перебуваючи біля блокпосту, встановленого поруч з адміністративною будівлею сільської ради, висловив невдоволення спорудженням захисного інженерного об’єкта та роздратовано наказав розібрати його. Сільський голова закликав людей «не кіпішувати», коли прийдуть «руcскіє», бо їм треба Київ. Він переконував присутніх, що «будєм жіть і работать прі другой власті, нам бєз разніци».

Цього ж дня голова Швайківської сільської ради Бердичівського району Габріел Мкртчян розповів про обшуки в його оселі та прокоментував звинувачення у поширенні публічних закликів до підтримки дій держави-агресора.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2018 року на трасі неподалік Бердичів чоловік у поліцейській формі скоїв збройний напад на депутата Бердичівської районної ради Габріела Мкртчяна (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»). У 2020 році кандидат від ВО «Батьківщина», директор ТОВ «Агро-Соя-М» Габріел Мкртчян був обраний головою Швайківської сільськоі ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Мкртчян колаборант колабораціонізм голова сільради Швайківка Бердичівський район 
Матеріали по темі