Місто

У житомирському ТТУ не вистачає водіїв та є проблеми з ремонтом білоруських тролейбусів, але влада хоче придбати новий транспорт

21 September 2023, 13:28

В рамках «Європейського тижня мобільності» 21 вересня у Житомирі обговорювали розвиток міської транспортної інфраструктури. Зокрема, заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук на вулиці Михайлівській відповідав на питання містян.

«Чи може комунальний транспорт повністю замінити приватного перевізника і стати 100% муніципальним? Напевно може, але як показує практика європейських країн та інших міст України, буде надмірне навантаження на місцевий бюджет, тому що прибуткового громадського транспорту такої практики у світі не буває», - розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Заступник мера розповів, що зараз є комунальні автобуси, які не виходить на маршрути, бо немає водіїв.

«Якщо говорити відверто – це 18 автобусів, які можуть закрити ще 2 маршрути Житомира. Є потреба в водіях, слюсарях, обслуговуючому персоналі. Багато людей, які приходять і мають бажання працювати, але після того, як відділ кадрів відправляє стати на облік (ред. в ТЦК та СП), вони не повертаються», - сказав Олександр Шевчук.

Також є проблема з обслуговуванням комунального транспорту.

«Якщо говорити про автобуси, які отримали від Таллінна, то комунальне підприємство адаптується. Так, не вистачає матеріальної та технічної бази, але вони готові їх ремонтувати. Щодо «БКМ», ви кажете, що немає можливості їх обслуговувати. Скажу, що ми не від кого не приховуємо, що «БКМ» – це білоруський тролейбус, з лютого у нас перервалися всі гарантійні терміни, немає ніякого обслуговування, немає ніякого зв'язку з заводом виробником. Там дуже багато обладнання, яке було вироблено на території білорусі. Із 50 тролейбусів, які ми отримали, 48 завжди на лінії, а 2 стають на ремонті, і ремонт виконуються лише силами комунального підприємства, ніякими підрядними організаціями», - розповідає Олександр Шевчук.

Водночас місто планує у 2024 році придбати новий транспорт.

«В планах у нас закупити 20 тролейбусів з автономним ходом і 15 електробусів для нашого комунального підприємства», - сказав заступник мера.

Нагадаємо, 6 вересня на брифінгу мер Житомира розповідав проєкти, які хочуть реалізувати у 2024 році, зокрема, Сергій Сухомлин зазначав, що у місті треба оновити комунальний електротранспорт, тому планують взяти кредит на придбання нових тролейбусів.

Як повідомляв Житомир.info, 11 серпня 2023 року Житомир отримав 5 автобусів від німецького міста-партнера Дортмунд. Тоді заступник мера Олександр Шевчук казав, що не раніше ніж через місяць житомиряни зможуть скористатися автобусами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТТУ водій тролейбус автобус комунальний транспорт Шевчук 
Матеріали по темі