Влада

Роз’яснення НАЗК щодо відкриття е-декларації: декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року

25 September 2023, 11:11

НАЗК готове до відновлення декларування та забезпечить відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не пізніше 60 днів з дня набрання чинності законом «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» з урахуванням безпекових запобіжників.

Про це 21 вересня повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Протягом місяця з дня набрання чинності Закону НАЗК забезпечить приведення своїх актів, роз’яснень, методичних рекомендацій тощо у відповідність до нових норм, в тому числі в частині відбору декларацій для проведення їх повної перевірки та порядку проведення таких перевірок. Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за звітні періоди 2021-2022 років, у тому числі для проведення спецперевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше. Законом також передбачено, що ті особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності Законом, вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом їм необхідно буде письмово звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після чого зазначені суб’єкти декларування зможуть упродовж 30 календарних днів (відлік починається з дня, наступного за днем одержання НАЗК відповідного звернення суб’єкта декларування) подати виправлені декларації за ці періоди», - йдеться у повідомленні.

Водночас опрацювавши положення уже ухваленого Закону, НАЗК звертає увагу на ті ризики, які все ще залишаються в положеннях ухваленого документа. Задля їхнього усунення НАЗК запропонувало зміни до Закону України «Про запобігання корупції», які дозволять удосконалити антикорупційні механізми та забезпечать правову визначеність законодавчих норм.

«Звертаємося до народних депутатів України з закликом використати своє право законодавчої ініціативи та подати відповідні зміни до Закону України «Про запобігання корупції». Саме ініціативність законотворців скоротить час на врегулювання цих ризиків, оскільки подання таких змін від НАЗК, за регламентом узгоджувальних процедур Кабінету Міністрів України, може тривати кілька місяців. Окремо звертаємо увагу, що публічність даних є ознакою демократичного цивілізованого світу, в якому вони трактуються як прояв доброчесності публічних службовців. Використання цих даних окупантом може поставити під загрозу безпеку членів сімей декларантів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Рекомендуємо декларантам та членам їх сімей з окупованих з 24.02.2022 територій, відкриття декларацій яких може становити для них небезпеку, виїхати на підконтрольну Україні територію якнайшвидше», - зазначають в НАЗК.

Лист до Президента щодо ініціювання змін до законопроекту №9534

Порівняльна таблиця до законопроекту №9534

Зауважимо, що голова парламентського Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна після ухвалення закону інформувала, що реєстр електронних декларацій буде відкрито через 60 днів після набуття чинності законом, оскільки є спеціальні категорії декларантів – військові, полонені, люди, які на окупованих територіях або постійно працюють на території ведення бойових дій, – чиї декларації вже наявні в системі, але їх необхідно вилучити з публічного доступу для гарантування безпеки таких осіб.

«У НАЗК є два місяці на те, щоб закрити доступ до декларацій спеціальних категорій суб’єктів, а решту декларацій, зокрема депутатів, топчиновників, відкрити в тому обсязі, в якому вони були відкриті до повномасштабної війни. Далі ми побачимо весь масив декларацій, які є в реєстрі, за всі роки й усіх осіб, які зобов’язані подавати декларації, крім особливих категорій. Усі зобов’язані подати декларації до 31 січня 2024 року за попередні роки й до 31 березня 2024-го за цей рік», – пояснила Анастасія Радіна.

Нагадаємо, 20 вересня Верховна рада схвалила виправлений закон про е-декларування, врахувавши зауваження президента.

Як повідомляв Житомир.info, 28 липня 2023 року Верховна рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №9534 щодо відновлення електронного декларування, яке скасували з початком повномасштабного вторгнення. 5 вересня Верховна рада відновила е-декларування, але «закрите», і президент повернув закон у парламент для виправлення цього.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК декларація декларування  
Матеріали по темі