Події

У Житомирській області судитимуть чотирьох «фермерів», які привласнили державні кошти на фіктивному продажу худоби

29 September 2023, 09:50

Перед судом постануть четверо ділків, які заволоділи понад 15 млн бюджетних коштів на фіктивному продажу племінної рогатої худоби.

Про це ввечері 28 вересня повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Слідчі встановили, що 53-річний ліванець організував схему збагачення за рахунок держави. До протиправної діяльності залучив жителів Київщини та Житомирщини, які складали фіктивні документи та легалізували отримані від держави кошти. Зокрема, 43-річна представниця товариства з обмеженою відповідальністю отримала довіреність на здійснення правочинів від імені іноземця. Ще двоє спільників – 57-річний директор сільськогосподарського підприємства та 47-річна головна бухгалтерка іншого аграрного товариства», - йдеться у повідомленні.

Всі вони укладали неправдиві договори щодо постачання племінної рогатої худоби абердин-ангуської породи між своїми господарчими об’єктами. Надалі спільники сфабрикували низку документів, що імітували господарські відносини, зокрема й перекази коштів між ними. Насправді ж тварини нікуди не переміщувалися.

Водночас поплічники зверталися з заявками до Мінагрополітики для отримання виплат відповідно до програми державної підтримки розвитку тваринництва. У результаті таких оборудок вони заволоділи коштами державного бюджету у загальній сумі більш як 15 мільйонів гривень.

Днями слідчі вручили обвинувальні акти всім чотирьом співучасникам. Їм інкриміновано заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, учиненому в особливо великих розмірах, організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ), складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 1 ст. 366 ККУ).

До того ж слідчі довели, що троє учасників групи (окрім 43-річної представниці одного з товариств) відмивали доходи, отримані злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 ККУ).

Відтак обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 7 до 15 років.

Нині обвинувальний акти у кримінальному провадженні скеровано до суду Житомирською обласною прокуратурою.

Нагадаємо, 13 квітня відділ комунікації поліції Житомирської області повідомив про те, що слідчі оголосили підозру громадянину Лівану, який організував схеми заволодіння понад 15 млн бюджетних коштів на фіктивному продажу худоби.

Як повідомляв Житомир.info, 23 січня 2023 року у поліції Житомирської області повідомляли про викриття трьох службовців у фіктивному продажі племінної рогатої худоби і заволодінні понад 15 млн грн з держбюджету. Зазначалося, що 20 та 23 січня слідчі поліції оголосили представнику, директору та головному бухгалтеру товариств сільськогосподарського напряму підозри у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України) та у службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК України).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Поліція ВРХ держбюджет кошти документи іноземець фермер суд 
Матеріали по темі