Події

СБУ повідомила про підозру уродженцю райцентру Житомирської області, який допоміг окупантам захопити єдину українську субмарину

3 October 2023, 09:29

На Житомирщині СБУ повідомила про підозру зраднику, який допоміг ворогу захопити єдину українську субмарину.

Про це 3 жовтня інформує Управління СБ України в Житомирській області.

«Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру 34-річному уродженцю Новограда-Волинського (нині – Звягеля) у переході на бік ворога в умовах збройного конфлікту. За даними слідства, із 2011 року фігурант проходив військову службу на посаді інженера радіотехнічної бойової частини великого підводного човна «Запоріжжя» Центру морських операцій Військово-Морських Сил ЗС України (дислокувався у АР Крим). Під час тимчасової окупації Кримського півострова у травні 2014 року старший лейтенант добровільно перейшов на бік ворога та допоміг ворогу встановити контроль над єдиною українською субмариною», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що він відмовився виконати наказ щодо передислокації підводного човна «Запоріжжя» на підконтрольну Україні територію.

Натомість зрадник присягнув збройним силам росії, отримав російський паспорт та продовжив службу у складі чорноморського флоту рф – на тій же посаді.

Втім, із військовою кар’єрою в окупаційному флоті у фігуранта «не склалося»: як тільки потреба у його «послугах» відпала, його звільнили «через службову невідповідність».

За оперативними даними спецслужби, нині він працює на одному з підприємств держкорпорації із атомної енергії «Росатом» у калузькій області (рф).

Слідчі СБУ зібрали достатньо доказів та повідомили фігуранту про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

За зраду Батьківщині йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Наказом Міністерства оборони України за порушення військової присяги його позбавлено офіцерського звання та звільнено з військової служби.

Незважаючи на те, що зловмисник переховується від правосуддя, спецслужбі відомі його місце проживання, ідентифікуючі дані та коло контактів.

Викриття і документування протиправної діяльності здійснили оперативники та слідчі СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

Нагадаємо, 27 вересня в Управлінні СБУ повідомляли, що в Житомирі до 12 років тюрми засудили бойовика з Донецька, який «служить» окупантам з 2016 року і обстрілює українські позиції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: держзрада СБУ зрада 
Матеріали по темі