Суспільство

Уряд затвердив два пілотних проєкта: для допомоги військовим у вирішенні побутових питань та зміцнення психічного здоров'я українців

4 October 2023, 09:57

Уряд підтримав пілотний проєкт Мінсоцполітики, що передбачає соціальний супровід військових та їх родин. Вони зможуть отримати психологічну допомогу та допомогу у вирішенні побутових питань.

Про це увечері 3 жовтня повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України.

«3-го жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, що дає можливість посилити соціальну підтримку захисників та захисниць, їхніх родин. Йдеться про пілотний проєкт щодо організації соціального супроводу військових та їхніх сімей на базі підрозділів Збройних Сил. Ключова мета пілотного проєкту – допомогти військовим у цивільних питаннях», - йдеться у повідомленні.

Наразі у військових частинах відсутні структурні підрозділи, які опікуються питаннями цивільного життя військовослужбовців, підтримкою їхніх родин. Водночас, коли вся увага військових зосереджена на обороні мирного життя, їм самим, і їхнім родинам може знадобитись додаткова підтримка – від психологічної допомоги до вирішення побутових питань. Особливо, коли йдеться про родини, які переїхали з постраждалих громад, сімей з дітьми чи родичами з інвалідністю.

Завдяки соціальному супроводу військові та їхні родини зможуть отримувати консультації щодо психосоціальної підтримки, налагодження комунікації в сім’ї, допомогу і супровід військовослужбовця на етапах призову під час мобілізації.

“Соціальна підтримка військового має починатись вже з етапу мобілізації, початку служби.Головне – військовий та його родина не мають бути один на один у своїх проблемах та запитах. Послуга соціального супроводу у військових частинах дозволить підійти до вирішення цього завдання комплексно та сприятиме створенню цілісної системи соціальної підтримки”, – зазначила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Затверджена Постанова дає можливість не лише запровадити нову послугу, а й змінити підходи до фінансування, збільшити кількість організацій, які професійно можуть підтримувати військових та їхні родини.

Так, Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю зможе укладати договори про надання послуг соціального супроводу для військових підрозділів.

Соціальні послуги Фонд зможе безпосередньо закуповувати у надавачів таких послуг – юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Це можуть бути також громадські й благодійні організації. Головне – надавач соціальних послуг має відповідати чітким критеріям. Зокрема, йдеться про наявність надавача в Реєстрі надавачів соціальних послуг, наявність необхідної кількості працівників, їх професійної кваліфікації та підготовки тощо. Укладати договори Фонд буде з тими надавачами, які відповідають критеріям.

Оплата за договором та відповідно до наданих послуг буде проводитись Фондом за кошти державного бюджету. У свою чергу Міністерство оборони має визначити перелік військових частин, які можуть долучитись до проєкту.

До кінця 2023 року до проєкту мають долучитись до п’яти військових частин, у наступному році – до 35 військових підрозділів.

Цього ж дня пресслужба Міністерства соціальної політики України повідомила про ще один пілотний проєкт, який спрямований на підтримку та зміцнення психічного здоров'я українців.

«Сьогодні, 3 жовтня, Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову про реалізацію пілотного проєкту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості. Проєкт координуватиме Мінсоцполітики, він спрямований на підтримку та зміцнення психічного здоров'я українців», - йдеться у повідомленні.

Основна мета – зниження загального рівня стресу і тривожності українців, формування навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини), навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації. Особливу увагу буде приділено родинам, на які війна має найбільший вплив:військовослужбовців та ветеранів, сім’ям із маленькими дітьми.

"Дуже багато українців сьогодні відчувають стрес. Ця послуга покликана зменшити тривожність, дати розуміння людям, як поводити себе в кризових ситуаціях, як справлятися зі стресом, а також - розвивати батьківські компетенції, підтримувати родини з дітьми, що для нас дуже важливо, і координувати волонтерські ініціативи.Ми формуємо групи психологів і соціальних працівників для роботи, у першу чергу, із цільовими групами – родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки”, – наголосила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Нова соціальна послуга передбачає комплексний підхід. Так, насамперед здійснюватиметься оцінка потреб людини. Після цього її інформуватимуть про доступні послуги для вирішення існуючих проблем, можливості соціального захисту, за потреби, – безоплатну правничу допомогу. Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Крім того, послуга передбачає навчання волонтерів та допомогу в координації їхньої діяльності.

Цю комплексну соцпослугу з формування життєстійкості надаватимуть обрані за результатами конкурсу надавачі. Відповідний конкурс буде організовувати Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Постанова є частиною Концепції розвитку охорони психічного здоров’я до 2030 року – вона окреслює розвиток системи психологічної та соціальної допомоги на рівні місцевих громад. Тому Уряд рекомендує долучитися до цього проєкту місцевим органам влади, зокрема, виділити приміщення, де надаватиметься комплексна соціальна послуга. Приміщення має перебувавати у власності громади, бути вільним і придатним для використання і не потребувати значних вкладень у забезпечення безбар'єрності. Оплата та надання послуги з формування життєстійкості відбуватимуться за рахунок державних та донорських коштів, фінансування бізнесу.

Впровадження психосоціальної підтримки громадян є одним із пріоритетних проєктів Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала Перша леді Олена Зеленська.

Пілотний проєкт із формування життєстійкості заплановано реалізовувати до 31 грудня 2024 року – потім він масштабуватиметься на інші громади України.

Нагадаємо, 3 жовтня пресслужба Міноборони повідомила про те, що Міністерство оборони України збільшує перелік військовослужбовців, які отримують додаткову винагороду. Серед іншого збільшені виплати пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам та курсантам.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2023 року пресслужба Міністерства у справах ветеранів України повідомила про те, що Уряд запроваджує пілотну програму безкоштовної професійно-технічної освіти для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Здобувачі освіти зможуть самостійно обирати напрям та вид професійного навчання, а також заклади освіти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Уряд проєкт пілотний проєкт військовий Мінсоцполітики допомога 
Матеріали по темі