Суспільство

Безпека під час опалювального сезону: поради газовиків

19 October 2023, 11:54

На Житомирщині вже стартував опалювальний сезон. Тому варто подбати про безпеку його проходження. Фахівці Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» нагадують головні правила безпечного використання газу у побуті.

Перш за все, газовики наголошують: користуватися можна лише справними приладами й виключно за призначенням. Забороняється використовувати приміщення, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку. При включенні газових приладів необхідно спочатку запалити сірник, а вже потім відкривати подачу газу. Експлуатуючи газоспоживаючі прилади, зокрема плиту, необхідно періодично провітрювати приміщення, відчиняючи кватирку.

Категорично заборонено самовільне встановлення, заміна і ремонт газового обладнання. Такі роботи проводяться фахівцями компанії, що має дозвіл на проведення газонебезпечних робіт. Необхідно обов’язково погодити з газорозподільною компанією припинення газопостачання, на момент проведення робіт, та відновлення після їхнього завершення.

Обов’язковою є перевірка димовентиляційних каналів на наявність тяги. Майже у кожному районі області є спеціалізовані організації, які мають дозвіл на обслуговування димовентиляційних каналів, і при виявленні несправності або відсутності тяги, необхідно звертатися саме до них. У жодному разі не можна перевіряти тягу сірником чи запальничкою.

Взимку необхідно стежити, аби до димоходів не потрапляв сніг та не було обледеніння. Димоходи повинні проходити перевірку і чистку двічі на рік. Після перевірки спеціалізованою організацією складається акт у трьох примірниках, один залишається у виконавця робіт, інші надаються абоненту або управляючій організації та газовому господарству.

Також усі газоспоживаючі прилади та газові мережі у оселі повинні проходити технічне обслуговування. Це невід’ємна складова безпечної експлуатації мережі та обладнання.

Якщо ви відчули запах газу – повідомте аварійно-диспетчерську службу газового господарства за номером «104». До приїзду газовиків й по можливості організуйте провітрювання приміщення. Закрийте всі крани на газопроводі перед газоспоживаючими приладами. Не користуйтеся електроприладами, заборонено вмикати чи вимикати світло, адже найменша іскра здатна призвести до вибуху.

Не ігноруйте запах газу — викликайте аварійну газову службу за номером «104»!


Житомирська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ опалювальний сезон газовик 
Матеріали по темі