Новини компаній

Що таке EDC ніж і для чого він потрібен

24 October 2023, 16:34


Схоже, що таке поняття, як «EDC ніж», вже досить міцно увійшло до західної (насамперед – американської) культури. А ось у нас цей термін все якось не приживеться в масовій свідомості. Можливо, це тому, що в уяві більшості з нас ніж – це «бандитська фінка», а не акуратний джентльменський складень.

Поклавши руку на серце, цей стереотип досить потворний. Він скоріше навіть схожий на діагноз. Причому, діагноз саме нам та нашому суспільству. Але так вже склалося історично. Маємо, що маємо.

Тим благороднішим є шлях тих, хто намагається цей дурний стереотип зруйнувати і подолати.

І саме тут настає той найважливіший момент, у який слід відповісти на низку питань:

Що таке EDC

EDC – абревіатура. Вона складається з перших літер англійських слів «Every Day Carry». Це словосполучення можна перекласти як «щоденне користування».

Тобто, під цим поняттям можна мати на увазі набір речей, які сучасний городянин постійно носить із собою. До EDC можна віднести смартфон, окуляри, запальничку, ключі з брелоком і т.п.

Відповідно, EDC ніж – це такий ніж, який сучасний городянин буде постійно носити із собою.

Тому у нас відразу ж виникає інше запитання. З ним, безперечно, стикається в нашому суспільстві будь-яка людина, що має при собі ніж. Його дуже часто задають нам рідні та знайомі. Звучить це запитання так:

Навіщо постійно носити із собою ніж в сучасному місті


Насправді, відповідь на це питання зовсім не складне. Достатньо подивитися, від кого ведуть свій родовід сучасні EDC ножі.

Існує таке поняття, як «джентльменський ніж». Воно відсилає нас до кінця XIX, початку XX ст. У ті (не такі вже далекі) часи багато пристойних людей не могли собі й уявити, що вийдуть на вулицю без невеликого складаного ножа в кишені. Адже чим тоді розкрити конверт чи пакунок-посилку, відрізати кінчик у сигари, почистити трубку? Порізати яблуко? Чи відрізати з куща квітку та подарувати дамі? Зубами? Нігтями? Для справжнього джентльмена це неприйнятно!

Так, більшість із нас не палить сигари і тим більше трубки. Але упаковки різні ми розкриваємо, мабуть, навіть частіше, чим наші предки. Так само часто ми стикаємося з необхідністю перекусити на ходу або щось полагодити нашвидкуруч.

Невеликий, акуратний ніж допоможе не почуватися безпорадним у подібних ситуаціях.

З якого ножа вийде гарний EDC

Тут все досить просто. В якості EDC-шника найчастіше виступає акуратний складаний ніж, не дуже важкий, не дуже великий (адже вам постійно носити його з собою).

Як правило, EDC ніж стильно і неагресивно виглядає (адже вам використовувати його в місті, серед людей).

Головне завдання такого ножа – різати, тому і клинок його найчастіше має лад найбільше підходящий для такої роботи. Тобто нам потрібен не стилет або лом, а саме акуратний, легкий, зручний та гострий різак.

Подивимось на два головних варіанти (можна навіть сказати концепції) того, як може виглядати гарний EDC ніж:

Багатофункціональний складаний ніж на кшталт Victorinox

Дуже непоганий ніж вийде з багатьох швейцарських багатофункціональних ножів. Наприклад, з – Victorinox Spartan.

По-перше, одразу з ножем ви отримуєте відкривачки, штопор, пінцет, зубочистку, шило та пару викруток. Тобто, цей ніж, що називається – річ на всі випадки життя!

По-друге, якість ножів від Victorinox дуже висока. Виробник дає довічну гарантію на багато своїх виробів. Спитайте у будь-якого власника такого ножа і він скаже вам, що ці ножі насправді вірно та безвідмовно служать десятиріччями.

По-третє, «Вікси» (так інколи називають у нас ножі Victorinox) компактні, легкі та зовсім неагресивно виглядають. Ці ножі не мають викидних механізмів, їх клинки не надто великі та суто утилітарні. Навіть у країнах с дуже суворим законодавством такі ножі не підпадають під заборону (хоча про деталі варто дізнаватись кожного разу окремо). Носити такий ніж у місті зручно та безпечно.

Складаний ніж-фліпер на прикладі Grand Way S-35

Клас складаних ножів-фліпперів останнім часом украй популярний. Дуже ефектно вони відкриваються. Публіці це подобається.

Втім, це дуже зручно – мати ніж який так легко і швидко розкривається однією рукою. Ви лише різко штовхаєте пальцем важель-фліпер і лезо стає у робоче положення! І все без всяких там пружин та викидних механізмів!

Ніж Grand Way S-35 – саме такий, легкий, компактний, зі швидким вибуховим фліпом. Клинок, як і треба для хорошого EDC ножа – відмінний різак. Геометрія його доволі універсальна. Можна сказати, що вона колюче-ріжуча.

Сталь – дуже якісна нержавійка 8Cr13MoV. Вона міцна, зовсім не боїться корозії, дозоляє лезу довго залишатись гострим.

Руків’я дуже зручне, міцне та легке. Воно побудоване з пари сталевих пластин-лайнерів, покритих накладками із міцного та приємного на дотик композиту G10. На руків’ї знаходиться сталева кліпса, яка дозволить закріпити ніж на зрізі кишені. Це дуже зручно, розміщений таким чином ніж зовсім не заважає, та й шукати його, коли він знадобився, довго не прийдеться.

Загалом ніж дуже акуратний, його приємно взяти до рук. А це дуже правильно, коли річ, яку постійно носиш із собою, викликає у тебе позитивні емоції.

Підсумки

Таким чином ми можемо побачити два різних погляди на те, якими краще бути EDC ножам. Ви можете обрати собі універсала на кшталт швейцарського багатофункціонального ножа або купити складаний ніж менш універсальний, але такий, що саме ножа в ньому буде помітно більше. І тут вже саме вам обирати, що вам краще підходить.

У всякому разі, те що EDC ніж – то річ дуже корисна та зручна, ми можемо сказати точно. Купіть свій перший складаний ніж, та просто почніть постійно носити його з собою та користуватись ним. Згодом ви не зможете собі уявити, як ви раніше без нього обходилися! Бо якість вашого спілкування з оточуючим світом речей та подій дуже помітно зміниться у кращу сторону. І ви це точно помітите!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ніж складний ніж 
Матеріали по темі