Суспільство

Сертифікати на літературу та гранти для авторів: МКІП презентувало програму розвитку української мови

26 October 2023, 11:24

Міністерство культури та інформаційної політики презентували програму розвитку української мови. Передбачаються гранти для авторів та на переклад зарубіжної літератури, мовні курси для посадовців та ЗСУ, сертифікати на дитячу літературу та підтримка національного культурного продукту.

Про це ввечері 25 жовтня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Міністерства культури та інформаційної політики презентувало Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року», - йдеться у повідомленні.

Соціологічні дослідження останніх років засвідчили кардинальні позитивні зміни у ставленні громадян до української мови як до рідної, як до єдиної державної, а також щодо мовних пріоритетів як в офіційному, так і в приватному спілкуванні. Повномасштабне вторгнення рф в Україну прискорило мовні процеси. Про це йшлося під час круглого столу «Функціонування української мови як державної: проблеми імплементації та удосконалення законодавства».

«Програма є досить тривалою, до 2030 року. Документ включає норми, спрямовані не тільки на ліквідацію викликів сьогодення, а й впроваджує сталі процеси укріплення державної мови на всій території України і навіть за кордоном», – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Т. в. о. міністра підкреслив необхідність підвищення рівня володіння українською мовою всіх, хто цього бажає, зокрема, вчителів і викладачів. А також наповнення культурного простору якісним національним україномовним продуктом. У цьому контексті важливим завданням держави є підтримка й розвиток української літератури та книговидання. Серед інструментів – впровадження з наступного року сертифікатів на придбання україномовних книжок для дітей.

«В умовах війни актуальність ухвалення цільової державної програми опанування української мови лише посилюється. Залежність національної безпеки від функціонування державної мови – це екзистенційна аксіома, нехтування якою призвело до загроз існуванню державності, наслідків окупації, людських жертв», – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він також наголосив на потребі першочергового опрацювання та утвердження стандартів української мови.

Так, програма охоплює публічну, приватну та бізнес сфери. У публічній сфері передбачено запровадження мовних курсів для посадових осіб та кандидатів на посади до органів влади. У приватній також передбачена мережа курсів вивчення української мови, зокрема й для захисників та захисниць, а також державна підтримка на придбання україномовних книг у Дії, гранти на переклад та видання іноземної літератури українською мовою, гранти для авторів, підтримка національного культурного продукту, книги для дітей. У бізнес сфері – створення Національного електронного корпусу української мови, розробка системи національної термінології і термінографії, створення і видання термінологічних словників відповідно до державних стандартів.

Нагадаємо, 18 вересня пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України повідомила про те, що наступного року в Україні будуть реалізовані дві нові програми підтримки книговидавничої справи та читання. Вони передбачають надання адресної грошової допомоги для придбання книг та державних субсидій розповсюджувачам видавничої продукції.

Як повідомляв Житомир.info, 12 вересня 2023 року пресслужба Міністерства цифрової трансформації України повідомила про те, що понад 250 творів з української літератури для 5–11 класів доступні в аудіоформаті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МКІП українська мова грант читання український продукт Карандєєв 
Матеріали по темі