Здоров'я

Житомирські реабілітологи в Естонії навчатимуться працювати із пацієнтами, які мають ампутації

1 November 2023, 17:11

В клініках Естонії пройдуть спеціальне навчання 40 українських фахівців із реабілітації. З-поміж учасників програми є лікарі з Житомирської області.

Про це 1 листопада повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

«Українські мультидисциплінарні реабілітаційні команди пройдуть спеціальні тренінги, які насамперед концентруватимуться на принципах надання допомоги пацієнтам з ампутаціями.Програма тренінгу передбачає теоретичний і практичний огляд ефективних мультидисциплінарних принципів реабілітації. В рамках навчання наші фахівці, зокрема, ознайомляться з сучасними підходами реабілітації пацієнтів із ампутаціями, дізнаються про особливості дієвого менеджменту фантомного болю, шкалами функціональної оцінки, доказовими методами відновлення й основними засадами злагодженої командної роботи. Також навчальна програма передбачає модулі з фізичної терапії, ерготерапії, психічного здоров’я. Наприкінці тренінгу всі українські фахівці з реабілітації матимуть змогу закріпити свої знання на практиці. Вона проходитиме на базі Талліннського коледжу охорони здоров’я та в стінах передових естонських медзакладів», - йдеться в повідомленні.

У МОЗ зазначають, що процес реабілітації не лише про «роботу руками», а й про якісну комунікацію з пацієнтом та членами його родини. Тож окрему увагу естонські колеги приділятимуть принципам ефективної і коректної взаємодії з людьми, які потребують відновлення та їх представниками.

«В умовах повномасштабної війни росії проти України, потреба в новаціях, сучасних доказових підходах та глибокій експертизі фахівців відчувається більш гостро. Особливо в реабілітаційній сфері. Це обумовлено тим, що кількість пацієнтів, які втратили кінцівку, щодня зростає. Й робота з такими травмами потребує надзвичайно глибокої експертизи. Звісно, в будь-якому випадку, незалежно від кваліфікації фахівця з реабілітації втрачену кінцівку — не відновити. Натомість можна повернути пацієнту можливість ходити, бігати та жити звичайним життям із використанням допоміжного засобу реабілітації. Втім, це довгий, важкий і багатоетапний процес, який потребує залучення лікарів, фахівців із реабілітації та протезистів», - інформує МОЗ.

Довідково:

організатори тренінгів: Міністерство охорони здоровʼя, Міністерство соціальних справ Естонії, Естонський центр міжнародного розвитку (ESTDEV — Estonian Centre for International Development), Талліннський коледж охорони здоров’я.

Медичні заклади, фахівці яких долучені до навчання:

- Вашківецька лікарня реабілітації та паліативної допомоги, Чернівецька обл.,

- Центральна міська лікарня Рівненської міської ради,

- Національний інститут раку,

- Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни,

- КМЛ №16 м. Дніпро,

- Центр комплексної реабілітації «Галичина»,

- Житомирський обласний медичний центр вертебрології і реабілітації,

- Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради.

Нагадаємо, 16 вересня Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що для захисників України, які отримали поранення, створили «гарячу лінію» з питань реабілітації, протезування, ортезування та забезпечення іншими необхідними засобами.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі хочуть побудувати сучасний реабілітаційний центр для комплексного відновлення військових, а в поліклініці – відкрити амбулаторне відділення. Про це 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» на Житомир.info повідомив мер Сергій Сухомлин, відповідаючи на питання житомирян.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реабілітація ЗСУ ампутація навчання лікарі реабілітолог Естонія реабілітація військових 
Матеріали по темі