Суспільство

Від початку року в Житомирській області зафіксували 29 порушень мовного закону

3 November 2023, 10:44

Від початку 2023 року українці 3015 разів повідомили про порушення мовного закону. У Житомирській області зафіксували 29 звернень.

Про це 3 листопада інформує Опендатабот.

«Кількість звернень щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» рік до року росте. За 9 місяців 2023 року зареєстровано понад 3 тисячі таких звернень. Найчастіше на порушення жаліються кияни, а найменше зауважень — на заході країни. З січня по жовтень 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень від громадян щодо порушень мовного закону. Це на 4% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року: тоді було зафіксовано 2895 звернень», - йдеться у повідомленні.

Загалом, цьогоріч середня кількість звернень на місяць — 335. Для порівняння, у 2021 році ця цифра складала 297.


Скриншот з сайту Опендатабот

28% від загальної кількості звернень стосується порушень мовного закону у програмному забезпеченні та на сайтах, переважно, скаржились на відсутність української версії сайту. Протягом останніх трьох років саме ця категорія є антилідером. На другому місці — скарги на обслуговування споживачів. За неповний 2023 було зареєстровано 519 таких звернень (16,5%).

З 2021 по 2023 роки зросла частка звернень громадян щодо порушень мовного закону у сфері реклами: з 11% до 15%. Ще 190 звернень (6%) стосуються інформації про товари та послуги.


Скриншот з сайту Опендатабот

За останні три роки помітно зріс відсоток звернень щодо порушень у сфері освіти та науки — більш ніж удвічі, з 4% у 2021 році до 9% цьогоріч. А відсоток звернень у сфері охорони здоров’я збільшилась майже утричі: з 1,6% у 2021 році до 4,3% у 2023 році.

Три роки поспіль за кількістю звернень лідує Київ. Саме на столицю припадає більш ніж третина — 36% — від усіх звернень щодо порушень мовного закону в Україні.

Загалом левова частка усіх звернень (77%) надходить з п’яти регіонів: Київ, Харківська, Одеська, Дніпропетровська та Київська області.

Натомість за останні три роки найменша кількість звернень зареєстрована в Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській та Чернівецькій областях.


Скриншот з сайту Опендатабот

Як видно з фото, у Житомирській області зафіксували 29 звернень про порушення Закону про мову.

Нагадаємо, 4 квітня у звіті Уповноваженого із захисту державної мови було зазначено, що у Житомирській області зафіксовано 11 порушень мовного закону.

Як повідомляв Житомир.info, 16 липня 2021 року почав діяти новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який повинен забезпечити збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнити її статус як державної. Закон передбачає, зокрема, впровадження обов'язкового іспиту на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства.

А 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова українська мова статистика Опендатабот закон мовний закон 
Матеріали по темі