Суспільство

З початку жовтня у Житомирській області 10 громад перейшли до ПЦУ

10 November 2023, 12:21

У Житомирській області релігійні громади УПЦ МП продовжують приєднуватись до Православної Церкви України. Про це повідомляють у Житомирсько-Овруцькій та Житомирсько-Поліській єпархіях ПЦУ.

«Свято-Михайлівська громада с. Роставиця на Ружинщині приєдналася до Православної Церкви України. 3 жовтня 2023 року, в Єпархіальному управлінні, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій прийняв представників релігійної громади московського патріархату, яка вирішила приєднатися до Православної Церкви України. Після проведення загальних зборів Свято-Михайлівської парафії с. Роставиця Бердичівського (Ружинського) району вирішили перейти під омофор Української Помісної Церкви. Настоятель храму не підтримав рішення своєї громади. Очільник єпархії згідно їхнього прохання прийняв парафії до Помісної Церкви», - повідомляє пресслужба Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України.


Фото з сайту Житомирсько-Поліської єпархії Української Православної Церкви

«До Православної Церкви України приєдналася релігійна громада с. Скаківка Бердичівського Благочиння.10 жовтня 2023 року, в Єпархіальному управлінні Житомирсько-Овруцької єпархії, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій прийняв уповноважених парафіян релігійної громади святого апостола і євангелиста Іоана Богослова с. Скаківка Бердичівського району. Після загальних зборів парафіян, які відбулися 21 вересня поточного року, релігійна громада одноголосно ухвалила рішення про вихід з підпорядкування московському патріархату та послідували Томосу про автокефалію та увійшли до Помісної Православної Церкви без попереднього настоятеля, який залишився вірний московському патріарху. Вітаючи таке рішення парафіян, архіпастир видав відповідні Укази та Посвідчення про їхнє прийняття до складу Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України», - інформує пресслужба Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ.


Фото з сайту Житомирсько-Поліської єпархії Української Православної Церкви


«Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці с. Швайківка приєдналася до Помісної Церкви. 24 жовтня 2023 року, в Єпархіальному управлінні Житомирсько-Овруцької єпархії, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій прийняв уповноважених парафіян релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці с.Швайківка Бердичівського району. Після загальних зборів парафіян, які відбулися 12 жовтня поточного року, релігійна громада одноголосно ухвалила рішення про вихід з підпорядкування московському патріархату та послідували Томосу про автокефалію та увійшли до Помісної Православної Церкви без попереднього настоятеля, який залишився вірний московському патріарху. Вітаючи таке рішення парафіян, архіпастир видав відповідні Укази та Посвідчення про їхнє прийняття до складу Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України», - йдеться в повідомленні.


Фото з сайту Житомирсько-Поліської єпархії Української Православної Церкви

«До Помісної Української Церкви увійшла Свято-Покровська Парафія с. Ярешки. 31 жовтня 2023 року, в Єпархіальному управлінні Житомирсько-Овруцької єпархії, у супроводі Андрушівського благочинного протоієрея Миколая Цапа, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій прийняв уповноважених парафіян Свято-Покровської релігійної громади с. Ярешки Бердичівського району. Релігійна громада, після загальних зборів, які відбулися 29 жовтня поточного року, ухвалила рішення про вихід з підпорядкування московському патріархату та послідували Томосу про автокефалію та увійшли до Помісної Православної Церкви без свого настоятеля, який залишився вірний московському патріарху. Вітаючи таке рішення парафіян, Архіпастир видав відповідні Укази та Посвідчення про їхнє прийняття до складу Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України», - повідомляє пресслужба Житомирсько-Овруцької єпархії.


Фото з сайту Житомирсько-Поліської єпархії Української Православної Церкви

Житомирсько-Поліська єпархія 9 листопада повідомила про утворення Радомишльського благочиння.

«Житомирсько-Поліська єпархія повідомляє, що відбувся перехід священнослужителів упц мп та їх ввірених парафій до складу Житомирсько-Поліської єпархії Православної Церкви України, а саме: Протоієрея Василя Зубковича, настоятеля парафій Свято-Нерукотворного Образа села Русанівка та Свято-Миколаївської села Облітки; Протоієрея Андрія Співака, настоятеля парафій Свято-Іоано Богословської села Мала Рача, Свято-Казанської села Велика Рача, Свято-Покровської села Межирічка, Свято-Вознесенської села Чудин. Указом архієпископа Житомирського і Поліського Володимира було утворено Радомишльське благочиння та призначено протоієрея Андрія Співака на посаду благочинного Радомишльського округу», - йдеться в повідомленні.

Фото з сайту Житомирсько-Поліської єпархії ПЦУ


Фото з сайту Житомирсько-Поліської єпархії ПЦУ

Нагадаємо, 6 червня парафії УПЦ МП сіл Гордіївки та Печанівки (колишній Романівський район) Житомирської області та їх настоятель приєдналися до Житомирсько-Поліської єпархії ПЦУ.

Як повідомляв Житомир.info, 7 травня 2023 року у селищі Хорошів громада проголосувала за перехід до ПЦУ та помолилася у церкві українською.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПЦУ церква перехід до ПЦУ Житомирсько-Овруцька єпархія Житомисрько-Поліська єпархія УПЦ МП єпархія релігійна громада Паїсій  
Матеріали по темі