Влада

Верховна рада хоче ввести кримінальну відповідальність за погрози та насильство щодо медиків і рятувальників

22 November 2023, 12:45

На засіданні Комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 20 листопада 2023 року було розглянуто проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту медичних працівників, працівників системи екстреної медичної допомоги й аптечних закладів, фахівців з реабілітації, рятувальників від протиправного посягання на життя та здоров’я під час виконання службових обов’язків (№10221).

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Метою цього законопроєкту є створення додаткових гарантій захисту медичних працівників, працівників системи екстреної медичної допомоги та аптечних закладів, фахівців з реабілітації, рятувальників від протиправного посягання на життя та здоров’я під час ними виконання службових обов’язків. Для цього законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України двома новими статтями 350-1 та 350-2, якими передбачити кримінальну відповідальність за злочини, вчинені проти медичних працівників, працівників системи екстреної медичної допомоги та аптечних закладів, фахівців з реабілітації, а також рятувальників під час виконання ними службових обов’язків, зокрема за: погрозу вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна; умисне заподіяння побоїв, легкого, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження; вбивство або замах на вбивство; захоплення або тримання як заручника», - йдеться у повідомленні.

Скриншот з пояснювальної записки до законопроєкту

Представляючи на засіданні цей законопроєкт як автор законодавчої ініціативи, голова Комітету, народний депутат України Михайло Радуцький зазначив, що загалом по країні правоохоронці щороку фіксують більше сотні кримінальних проваджень за фактом нападів на медиків. І наголосив, що реальна кількість таких злочинів може бути більшою, адже значна кількість постраждалих не звертаються до поліції, тому, що іноді найбільше покарання, на яке можуть очікувати такі нападники — це штраф 17 тис. грн за хуліганство.

«Михайло Радуцький підкреслив, що на сьогодні Кримінальним кодексом України вже передбачено жорстке покарання для тих, хто посягає на життя та здоров’я правоохоронців і журналістів при виконанні ними своїх професійних обов’язків, проте для медиків чи рятувальників, щодо яких також мають місце такі протиправні дії, адекватного покарання досі не передбачено. Він також висловив впевненість, що прийняття цього закону дозволить захистити тих, хто щоденно рятує життя та здоров’я людей. Представники Апарату РНБО, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України висловилися на підтримку законопроєкту. Представники Офісу Уповноваженого з прав людини та Національної поліції України висловили певні зауваження до нього, які можуть бути враховані при підготовці законопроєкту до другого читання головним Комітетом», - зазначається у повідомленні.

За результатами обговорення законопроєкту №10221, Комітет ухвалив рішення підтримати його та запропонувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроєкту в першому читанні прийняти його за основу.

Статті, якими пропонується доповнити Кримінальний кодекс, і які передбачають покарання від виправних робіт до позбавлення волі на строк до 15 років:

стаття 350-1 «Погроза, насильство або посягання на життя медичного працівника, працівника системи екстреної медичної допомоги, працівника аптечного закладу, фахівця з реабілітації, захоплення або тримання його як заручника»;

стаття 350-2 «Погроза або насильство, посягання на життя рятувальника, захоплення або тримання його як заручника».

Нагадаємо, у 2021 році у Верховній раді був зареєстрований законопроєкт щодо посилення відповідальності за напади на медичних працівників, але після кількох доопрацювань проєкт №5124 був 7 лютого 2023 року знятий з розгляду.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2020 року в Житомирі пацієнт напав на сімейну лікарку в її кабінеті, бо вона відмовилась підписувати з ним декларацію. 5 березня 2021 року до суду скерували обвинувальний акт за ч. 1 ст. 296 КК України (Хуліганство) щодо житомирянина, який вчинив словесний конфлікт та хуліганські дії стосовно лікарки і медичної сестри, спричинивши їм тілесні ушкодження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР медик медпрацівник рятувальник КК законопроєкт напад погроза Радуцький комітет  
Матеріали по темі