Події

Селищному голові Житомирської області, який сприяв будівництву спортзалу за завищеними цінами, оголосили про підозру

30 November 2023, 16:29

Селищному голові однієї з громад Коростенського району оголосили про підозру у службовій недбалості. Через протиправні дії службовця у 2019 році вартість будівельних робіт шкільного спортзалу була завищена на понад 50% від справжньої.

Про це 30 листопада повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Під час досудового розслідування слідчі поліції встановили, що наприкінці 2019 року між селищною радою в особі її голови та підрядником було укладено договір на виконання робіт з будівництва спортзалу в одній зі шкіл громади. Ціна договору склала понад 899 тисяч гривень. Вже скоро представник підрядника видав акт приймання будівельних робіт за грудень 2019 року та підготував довідку про вартість виконаних робіт та витрат. Слідчі встановили, що такі документи містили завідомо неправдиві відомості щодо обсягів витраченого матеріалу та виконаних робіт, вартість яких була завищена на суму понад 480 тисяч гривень», - йдеться у повідомленні.

Селищний голова, не перевіривши такі відомості, підписав зазначені документи, тож вони набули статусу офіційних. До того ж службовець уклав з підрядником додаткову угоду, збільшивши вартість робіт на понад 207 тисяч гривень. Представник підрядника видав ще один акт приймання виконання будівельних робіт та довідку про їх вартість, цього разу завищивши їх на 150 тисяч гривень. І ці документи також були завірені селищним головою. На рахунок підрядника надійшли відповідні кошти.

Крім того слідством встановлено, що службовець, після укладання договору та початку будівництва, не залучив інженера з технічного нагляду для забезпечення контролю за ходом, якістю та обсягами виконаних робіт. І лише згодом він уклав з приватним підприємцем договір про надання таких послуг. Той же, своєю чергою, навіть не провівши відповідну перевірку, підтвердив відповідним записом належну якість та кількість виконаних робіт. За результатами такої «роботи» він видав акт, який містив завідомо неправдиві відомості щодо надання послуг з технічного нагляду, завищивши вартість на майже 16 тисяч гривень.

Унаслідок таких оборудок підрядник та інженер з технагляду заволоділи частиною бюджетних коштів на загальну суму понад 646 тисяч гривень. Щодо них тривають окремі досудові розслідування.

30 листопада керівник Житомирської обласної прокуратури оголосив 54-річному селищному голові підозру у вчиненні службової недбалості, тобто неналежному виконанні своїх обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 376 КК України).

Чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, а також можливі штрафні санкції.

Оперативний супровід у досудовому розслідуванні здійснюють співробітники УСБУ області, процесуальне керівництво – Коростенська окружна прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2019 року між Лугинською селищною радою та приватним товариством було укладено договір згідно якого підрядник зобов’язався збудувати спортзал для місцевої школи. З бюджету територіальної громади на рахунок підприємства перераховано понад 1,1 млн грн. Однак підрядник, замість будівельних робіт зайнявся «малюванням» офіційних документів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підозра поліція спортзал будівництво селищний голова Лугини школа підрядник бюджет завищена ціна 
Матеріали по темі