Місто

У Житомирі планують продовжити програму для кривдників, адже кількість випадків домашнього насильства збільшилася утричі

6 December 2023, 16:29

У Житомирі наступного року планують продовжити корекційну програму для кривдників. Роботу психолога, який працюватиме у програмі, оплачуватимуть з міського бюджету, адже ці кошти виділяються саме на корекцію поведінки тих членів міської громади, які вчинили домашнє насильство.

Про це 5 грудня повідомила начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ірина Ковальчук під час засідання постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій Житомирської міської ради.

«У зв’язку зі змінами у законодавстві кривдники мають прав на проходження корекційної програми. Її призначає або суд, або сам кривдник має право написати на її проходження. Це пом’якшує вирок суду над кривдником, бо зараз це кримінальна відповідальність. Наше управління зобов’язане, згідно розподілу повноважень, забезпечити роботу корекційну. Тобто – це оплата психолога, який проводить 12 занять і пише заключення для суду щодо кривдника. Ми поки що заклали таких 3 випадки, скільки це буде в середньому на рік, можливо їх буде більше. Ми заклали 42 додаткових тисячі гривень. Це орієнтовно 12 тисяч гривень на тримісячну програму з кривдником, тому що з одним кривдником треба працювати 3 місяці. Цього року ми розпочали цей досвід, отримали кошти і пропрацювали з двома кривдниками, згідно з рішенням суду, дві корекційні програми», - розповіла Ірина Ковальчук.

Ці кошти виділяються саме на роботу з членами громади Житомира, які вчинили домашнє насильство.

«Вони мають право, згідно з законом, отримати цю програму, а цю програму, відповідно до законодавства, має надати наше управління. Тому ми знайшли психолога, яка пройшла відповідні курси. Адже просто практикуючий психолог не може просто проводити ці заняття, це мають бути психологи, які пройшли спеціальну державну програму», - зазначила Ірина Ковальчук.

Зараз у Житомирі тривають заходи протидії домашньому насильству.

«Ми працюємо з усіма представниками, які забезпечують превентивну роботу. До речі, зараз діє акція «16 днів проти насильства», яка інформує населення, як запобігати насильству, які є види насильства, ми проводимо дуже багато лекцій. На жаль, дуже багато людей, які потерпають від насильства, не розуміють, що це таке і що вони дійсно потерпають або куди звертатися, якщо ти став свідком. Є кімната, де знаходяться жінки, які постраждали, вони мають право разом із дитиною понад 10 днів знаходитися там, для того, щоб вилучити її з родини, де проживає, на жаль, кривдник. У зв’язку з військовою агресією рф, зараз кількість випадків насильства збільшилася в 3 рази. Тобто повертаються військові додому і, на жаль, ситуація дуже складна», - розповіла Ірина Ковальчук.

Нагадаємо, 29 листопада в Житомирі в ліцеї №16 відбувся просвітницький захід «16 днів проти насильства» для учнів 10 класів, під час якого діти обговорювали тему насильства з психологом.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2023 року 35-річному чоловіку з села Житомирської області, який вчиняв домашнє насильство над відносно своєї співмешканки, Новоград-Волинський міськрайонний суд призначив іспитовий строк та примусове проходження програми для кривдників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: домашнє насильство кривдник програма для кривдників Ковальчук психолог програма 
Матеріали по темі