Місто

На прикрашання ялинки у Житомирі не витратили жодної копійки, але платять за електроенергію

14 December 2023, 13:10

Цього року у Житомирі відмовилися від новорічних святкувань, натомість мінімально прикрасили живе дерево на Михайлівській, але й таке рішення деякі люди розкритикували у соціальних мережах, оцінюючи скільки це могло коштувати.

14 грудня журналісти Житомир.info дізнавалися чи витрачали бюджетні гроші на гірлянду та її монтаж й скільки вона споживає електроенергії.

«Річ у тім, що три роки тому прикрашали ялинку гірляндою та декоративними іграшками. Свята завершилися й іграшки зняли, але прийняли рішення не знімати гірлянду, щоб не прикрашали знову, бо там велика кількість гірлянд і щоб їх зняти, або повісити потрібно багато часу і можливо її пошкодити. Цього року міською радою було прийнято рішення увімкнути гірлянду, щоб людям, діткам трохи підняти настрій, щоб трохи магія свята була присутня», – говорить директор КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Сергій Ковальчук.

Освітлення комунальники перевірили й воно не потребувало заміни, тобто нову гірлянду не купували, і вона вже була на ялинці, тож на монтаж не потрібні були гроші, пояснюють на підприємстві.

«Жодної копійки не взяли. Єдине, що у нас ялинка під'єднана до мереж зовнішнього освітлення. Споживання там мінімальне – це 750 Вт за годину, навіть кВт немає. В місяць буде десь 600 грн», - каже директор КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Сергій Ковальчук.

Але наразі ліхтарики на ялинці не працюють.

«Річ у тім, що ялинка і взагалі зовнішні освітлення у місті під'єднана до автоматизованої системи, яка вмикається дистанційно згідно з графіком. У зв’язку тим, що відбулася хакерська атака і «Київстар» не працює, а у нас він головний оператор, тому і не працює ялинка. Думаю день-два і буде працювати», - каже Сергій Ковальчук.

Раніше комунальники на свята встановлювали на Михайлівській гобопроєктори. Зараз їх зберігають на підприємстві, але встановлювати не будуть.

«В цьому році прийняли рішення не встановлювати. Була можливість раніше поставити, бо не працював торговельний центр, там була огорожа, а там габаритна конструкція, тому щоб люди не травмувалися, вирішили все-таки не встановлювати», – сказав директор КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло».

Нагадаємо, святий Миколай разом з іншими героями продовжують вітати маленьких житомирян з зимовими святами. Таке дитяче свято 13 грудня організували на Польовій.

Як житомирські заклади прикрашають до новорічних свят - дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2023 року в Житомирі не планують проводити загальноміські новорічні заходи й прикрашати велику ялинку, свято організовуватимуть тільки для дітей. Резиденція святого Миколая цього року працює в Домі української культури з 1 по 24 грудня 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ялинка свято міськсвітло гірлянда прикраса Ковальчук Михайлівська 
Матеріали по темі