Суспільство

Майже 20 протоколів склали за нелегальну заготівлю новорічних дерев у Житомирській області

19 December 2023, 10:37

За минулий тиждень на порушників, які нелегально заготовляли новорічні дерева, складено 18 протоколів. Лише за минулі вихідні на території Звягельського району виявили шість таких правопорушень.

Про це 19 грудня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«В Україні в розпалі період підготовки до новорічних свят, які, попри складні умови воєнного стану, більшість українців готується зустрічати у піднесеному настрої і з використанням традиційної, знайомої з дитинства, атрибутики. Новорічне дерево – чи не головна складова цього свята. І попит на зелені красуні зростає з кожним днем, – як штучні, які часто навіть не відрізнити від справжніх, так і живі ялини, сосни та цікаві композиції з хвойних гілок», - йдеться у повідомленні.

Саме в цей період Інспекція посилює заходи державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок зелених насаджень, а також дотриманням вимог природоохоронного законодавства при заготівлі і реалізації хвойних насаджень, які відбуваються у рамках вже традиційної природоохоронної операції «Новорічна ялинка».

Лише за минулі вихідні під час спільних рейдових заходів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу та представниками лісової охорони на території Звягельського району виявлено 6 порушень природоохоронного законодавства, зокрема за ст. 64 КУпАП «Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці».

Всього ж за тиждень на Житомирщині на порушників складено 18 протоколів, 9 з яких - за порушення порядку заготівлі ялинок, 9 випадків порушень стосується самовільних рубок новорічних дерев. Сума накладених штрафів – понад 3 тис. грн, розраховано збитки довкіллю на суму понад 6 тис. грн.

Згідно з дорученням Держекоінспекції України від 22.11.2023 №1742, природоохоронна акція «Новорічна ялинка» триватиме до 15 січня 2024 року. Про те, як перевірити легальність запропонованого до реалізації хвойного дерева, - за посиланням.

Нагадаємо, з 4 грудня екологи з правоохоронцями проводять рейди з виявлення правопорушників, які незаконно зрубують новорічні дерева. Штрафи передбачені у розмірі в кілька ялинок.

Як повідомляв Житомир.info, в лісових господарствах Житомирської області з 1 грудня 2023 року стартував продаж новорічних дерев. В асортименті – сосна та ялина звичайні, а також у горщиках. Ціни, за інформацією лісівників, залишаться минулорічні, а з 4 грудня у Житомирі створили сім торговельних майданчиків для продажу ялинок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспеція екологічна інспекція ялинка сосна дерево ліс новорічне дерево свято Новий рік вирубка 
Матеріали по темі