Місто

У Житомирі скликали позачергову сесію заради субвенції на житло учаснику бойових дій зі статусом ВПО

26 December 2023, 12:20

Житомир отримав державну субвенцію, яку спрямують на виплату грошової компенсації родині учасника бойових дій зі статусом ВПО для придбання житла.

Відповідне рішення прийняли 26 грудня на позачерговій сесії Житомирської міської ради.

«Просимо додати програмне фінансування у сумі 1 млн 644 тис. грн. Ці кошти будуть спрямовані для грошової компенсації ВПО учаснику бойових дій, що він міг використати цю компенсацію протягом року для придбання житла», - говорить директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

З квітня 2023 року таку грошову компенсацію у Житомирі отримали 9 ВПО, які є учасниками бойових дій, на загальну суму 17 млн грн, враховуючи сьогоднішній розподіл.

Витратити ці кошти родина має протягом року.

«Наприкінці року ми отримали цю субвенцію 1 млн 644 тис. грн – це можливість для сім'ї, чоловік є ветераном війни, придбати квартиру у Житомирі. Це грошова компенсація, протягом року вони мають придбати житло і прозвітувати», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Про хід будівництва житла для ВПО та коли Житомир отримає модульні будинки розповів міський голова.

«Великий проєкт на провулку Червоному по будівництву будинків, мінімум 120 сімей отримає квартири. Зараз буде оголошуватися новий тендер, бо перший тендер був по процедурі Єврокомісії, і ті консультанти, які нам надають кошти, виставили обсяг робіт, а компанії, які беруть учать у тендері, надали свої розрахунки. Вартість вийшла на 1,5 млн євро більше ніж ми розраховували. Ми не можемо собі дозволити по такій ціні будувати у Житомирі. Зараз узгоджуємо з Єврокомісією процедуру і будемо оголошувати новий тендер. Я впевнений, що ціна буде менша, умовна на 1,5 млн. Плюс у січні-лютому у нас починається монтаж будинків для ВПО. Саме ця категорія – ветерани та хто служить у ЗСУ зможуть отримати житло. Це від Червоного Хреста. Попередньо у нас була інформація про те, що вони провели тендер на закупівлю 40 будинків для Житомира. Це будуть не просто вагончики якісь, а з каналізацією, водою, опаленням, не великі, але з усім для комфорту. Попередньо для Житомира планувалося 40 будинків, але сьогодні кажуть ще мінімум 40 будинків готові передати Житомиру, якщо все піде нормально, то ще 80 будинків. Тому у нас є шанс отримати до 120 будинків», - розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, що у Житомирі наприкінці року створили Координаційну раду з питань ВПО при виконавчому комітеті міської ради.

40 модульних будинків для ВПО, які представники Червоного Хреста Італії обіцяли встановити у селі Вереси до зими 2023 року, тепер планують розмістити протягом першого кварталу 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2023 року при Житомирській ОВА розпочали формувати раду з питань внутрішньо переміщених осіб: ВПО та представників громадських об’єднань запрошували подавати заявки та документи для створення ради. Розпорядженням начальника ОВА від 30 серпня 2023 року був затверджений персональний склад ради, яку очолила депутатка Житомирської міської ради від партії «Слуга народу» Ірина Гладка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО житло сесія Сухомлин компенсація субвенція міськрада 
Матеріали по темі