Суспільство

Майже 50% майбутніх водіїв, які самостійно готуються до здачі «теорії», у Житомирській області складають іспит з першого разу

26 January 2024, 17:11

Самопідготовка до «теорії»: майже 50 % майбутніх водіїв на Житомирщині складають іспит з першого разу.

Про це 26 січня повідомляє регіональний сервісний центр ГСЦ МВС у Житомирській області.

«З 22 листопада минулого року майбутні водії отримали можливість складати теоретичний іспит без обов’язкового навчання в автошколі. За два місяці в сервісні центри МВС Житомирської області для першої спроби звернулися 188 кандидатів у водії. Раніше для отримання посвідчення водія вивчення правил дорожнього руху в акредитованому навчальному закладі було обов’язковим. Без відповідного свідоцтва кандидат у водії просто не допускався до іспиту в сервісному центрі МВС. Однак з 22 листопада 2023 року українці отримали вибір: або самостійно готуватись до теоретичного іспиту, або опанувати навчання в автошколі», - йдеться в повідомленні.

За 2 місяці до сервісних центрів МВС Житомирщини для складання теоретичного іспиту після самопідготовки звернулися 188 людей. Нагадаємо, що з 3 серпня область долучилася до пілотного проєкту із прозорого складання іспитів. Відповідно, іспити приймали у сервісних центрах МВС № 1841 у Житомирі, № 1843 у Коростені та з 1 грудня – у Звягелі (№ 1844).

Найбільшу кількість клієнтів прийняли в сервісному центрі МВС № 1841 у Житомирі – 149 кандидатів, з яких 73 людини (48,9 %) успішно склали іспит з першого разу.

У Коростені з 27 відвідувачів іспит склали 11 майбутніх водіїв (40,7 %), у Звягелі з 12 людей склали п’ятеро – 41,6%.

У середньому відсоток успішності складання теоретичного іспиту з першої спроби за результатами самопідготовки в сервісних центрах МВС Житомирської області складає 47,3 %.

Алгоритм дії для тих, хто хоче опанувати теорію самостійно

Для вивчення теоретичного матеріалу кандидати можуть використовувати як електронну, так і друковану літературу.

Аби майбутнім водіям було зручніше готуватися до складання, сервісні центри МВС радять майбутнім водіям користуватися онлайн-тренажером із ПДР на сайті Головного сервісного центру МВС, де відображено всі питання, які будуть на теоретичному іспиті.

Іспит у сервісному центрі МВС триває 20 хвилин, протягом яких треба відповісти на 20 питань. Допускається 2 помилки, у випадку допущення третьої – іспит не складено. Наступна спроба буде можлива не раніше, ніж через 10 днів. У майбутніх кермувальників є необмежена кількість спроб для складання теоретичного іспиту.

Тестування можна проходити у будь-якому зручному сервісному центрі МВС. Отримати талон можливо через функціонал е-запис або через термінал самообслуговування безпосередньо в сервісному центрі МВС.

Перелік документів для отримання послуги:

  • паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації або ID-картку чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон (надається разом з довідкою про місце проживання);
  • медична довідка, що підтверджує допущення до керування транспортним засобом обраної категорії;
  • ідентифікаційний номер;
  • наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії).

Кандидат у водії повинен повідомити адміністратору сервісного центру МВС, що самостійно опанував теоретичний навчальний матеріал на відповідну категорію транспортного засобу. Вартість складання теоретичного іспиту – 250 грн.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

Нагадаємо, з січня 2024 року ціни на послуги в сервісних центрах МВС збільшилися у декілька разів. Складання теоретичного іспиту коштує 250 гривень без урахування комісії.

12 грудня 2023 року журналісти Житомир.info дізнавалися, чи багато охочих у Житомирській області самостійно підготуватися до теоретичного іспиту та скільки людей вже успішно його склали. Вартість іспиту без урахування комісії становила 13 гривень.

Як повідомляв Житомир.info, з 22 листопада 2023 року майбутні водії можуть складати теоретичний іспит в сервісному центрі МВС без навчання в автошколі. Раніше проходити підготовку в акредитованому навчальному закладі було обов’язковим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водій іспит теорія права ГСЦ посвідчення МВС центр  
Матеріали по темі