Місто

Понад 6 тисяч користувачів зареєструвалися на платформі «Житомирський дрон», 27 FPV вже у військових

13 February 2024, 12:07

Це відео від десантників, на якому воїни виконують бойове завдання використовуючи FPV-дрон, який зібрали інженери завдяки платформі «Житомирський дрон».

«Житомирський дрон» функціонує третій місяць, за цей час у нас зареєстровано понад 6 тисяч користувачів – це інженерів, постачальників, які сьогодні долучені до нашого проєкту. Ми вже передали 27 готових дронів на різні підрозділи. Зараз у нас три тестують і п’ять в дорозі», - розповідає начальник управління у справах ветеранів війни Житомирської міської ради Андрій Забігайло.

У міській раді кажуть: охочі допомогти військовим є, хтось готовий зібрати один FPV, а хтось приносить декілька дронів.

«Найперший зробив п'ять, другий – чотири - це у нас два інженери, які зробити таку кількість відразу. В основному долучаються чоловіки, але є декілька дівчат, які вже передали. Дуже приємно, коли просто громадянин України, житомирянин може долучитися сьогодні до перемоги, коли вони приносять і говорять: це я зробив його сам і він для мене такий, знаєте, перший, найцінніший», - говорить начальник управління у справах ветеранів війни Житомирської міської ради.

З якістю таких дронів проблем не виникає, адже всі проходять тестування, говорять у міській раді. Але звертають увагу на інші труднощі, які виникають в інженерів.

«Мабуть, самою великою проблемою є постачання деталей. На платформі є перелік, що потрібно купити, який потрібно купити, але велика проблема - це знайти цю деталь, а якщо навіть знаходять, то інколи це постачання з Китаю, яке може займати до місяця», - каже Андрій Забігайло.

Вже через кілька днів інженери зможуть подати заявку на компенсацію.

«Щодо компенсації, то сьогодні відправляємо останню партію дронів. Думаю, що вже завтра людина буде подавати документи на компенсацію. В кращого випадку, протягом тижня вони вже отримають. Перші компенсації можна сказати, що ось-ось», - сказав начальник управління у справах ветеранів війни Житомирської міської ради Андрій Забігайло.

Військові вже неодноразово показували настільки FPV-дрони можуть бути ефективними, тому людей закликають долучатися до проєкту «Житомирський дрон» та допомагати воїнам нищити ворога.

Нагадаємо, 20 листопада 2023 року міський голова Житомира Сергій Сухомлин презентував платформу «Житомирський дрон», на якій можна отримати кошти за зібраний власноруч FPV–дрон або задонатити на нього. 30 грудня протестували перші FPV-дрони, зібрані волонтерами на платформі «Житомирський дрон», а 5 січня 2024 року організували для журналістів зустріч з розробниками цих дронів.

Як повідомляв Житомир.info, в трійці лідерів по закупівлі дронів за бюджетні кошти у 2023 році є Житомирська міська рада. Минулого року за кошти громади міста закупили 797 дронів на 160 млн грн.

На 2024 рік у бюджеті Житомирської міської громади заклали майже 310 млн грн видатків на оборону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрон Житомирський дрон інженер компенсація Забігайло міськрада FPV-дрон 
Матеріали по темі