Суспільство

Учнів 20 закладів освіти Житомирської області залучать до загальнодержавного моніторингу якості початкової освіти

15 February 2024, 14:41

Міністерство освіти і науки визначило перелік закладів загальної середньої освіти – учасників основного етапу третього циклу загальнодержавного зовнішнього моніторингу якості початкової освіти у 2024 році.

Наказ про затвердження переліку міністр освіти і науки Оксен Лісовий підписав 13 лютого.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, основний етап третього циклу моніторингу заплановано провести навесні 2024 року.

«У межах чергового циклу, крім читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи, у фокусі уваги буде також природничо-наукова компетентність, яку в оновленій Програмі моніторингу визначено як здатність особи застосовувати в практичній діяльності наукове розуміння природи (явищ, процесів, закономірностей, законів) і методи та інструменти природничих наук, техніки й технологій (спостерігати, збирати й систематизувати дані, формулювати гіпотези, проводити дослідження / експерименти, аналізувати й оцінювати результати), усвідомлено ставитися до збереження природи й покращення якості життя людини, громади й людства загалом, збалансованого розвитку суспільства. Розширення переліку досліджуваних компетентностей у межах моніторингу – дуже важливий крок, адже завдяки цьому з’явиться змога отримати ще більше об’єктивних даних про якість освіти молодших школярів, а отже, формувати ефективні освітні політики в початковій школі на доказовій основі», - зазначалося у повідомленні в квітні 2023 року.

У моніторингу беруть участь учні 4-х класів, зокрема, в Житомирській області визначені 20 навчальних закладів з яких 28 класів залучать до моніторингу, переважно залучають по одному класу, але у двох закладах – по три: ліцей №10 «Тріумф» м.Бердичева та Малинський ліцей №1 імені Ніни Сосніної. З обласного центру у моніторингу буде брати участь лише один клас ліцею №35.

Нижче – скриншот з додатка до наказу МОН із затвердженим переліком:


Як повідомляв Житомир.info, з 16 по 25 травня 2023 року тривало загальнодержавне моніторингове дослідження якості освіти, в якому взяли участь 226 шестикласників та 225 восьмикласників із 10 закладів загальної середньої освіти Житомирської області. За результатами дослідження більш ніж половина учнів набрали від 15% до 50% тестових балів зі 100% можливих.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОН освіта початкова школа ліцей моніторинг учень ЗЗМЯПО 
Матеріали по темі