Влада

В Україні переселенцям планують надавати субсидію на оренду житла

15 March 2024, 13:50

Для переселенців планують надавати субсидію на оренду житла.

Про це 15 березня повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України.

«Для багатьох українців, які через війну стали внутрішньо переміщеними особами, найболючішим залишається питання пошуку житла. Частина ВПО проживають в спеціально облаштованих місцях компактного проживання (модульні містечка, гуртожитки тощо), хтось знайшов прихисток в друзів чи родичів. Проте, з різних причин, хтось не може або не хоче там проживати, комусь – приймаюча громада не може забезпечити таке тимчасове житло. Для вирішення цієї проблеми Міністерство соціальної політики розробило новий інструмент підтримки – субсидію на оренду житла. Плануємо реалізувати його в рамках експериментального проєкту протягом двох років», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що особливість субсидії - це те, що і розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному місті країни. Адже ціна на оренду у Києві, Миколаєві, на Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється.

Так,за даними дослідження, проведеного аналітичною компанією CEDOS за підтримки Ради Європи на замовлення Мінсоцполітики, ціни на житло в Києві на 22% (до 8,4 тис. грн за однокімнатну квартиру) вищі за середні по країні, у Миколаєві та Миколаївському регіоні – нижчі на 30-35% (не перевищують 4,5 тис. грн), а на Закарпатті – вищі у 2,5 рази порівняно з середніми по країні (досягаючи 17 тис. грн за однокімнатну квартиру). Найнижчі ціни в Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіоні і становлять в діапазоні від 2,8 тис. грн до 4,4 тис. грн за однокімнатну квартиру, в обласних центрах в зазначених регіонах показник буде трохи вищим, від 3,2 тис. грн до 5 тис. грн за однокімнатну квартиру.

Відтак, субсидія на оренду буде враховувати різницю у вартості житла.

Крім того, розмір субсидії залежатиме від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло; а також доходи домогосподарства і її спроможність оплачувати рахунки за оренду самостійно. Чим нижчими є доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія.

На першому етапі запровадження субсидії на оренду планується для внутрішньо переміщених осіб. Надалі цей інструмент підтримки може бути і для інших громадян, які потребуватимуть такої допомоги від держави.

Наразі даний проєкт рішення погоджується в середині Уряду та із зацікавленими органами влади. Мінсоцполітики очікує, що після затвердження відповідного рішення Уряду, вже з червня ВПО зможуть скористатися новим інструментом підтримки для них.

Нагадаємо, 6 березня на засіданні міськвиконкому мер закликав військових зі статусом ВПО, які винаймають житло, ставати в чергу для отримання квартир у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінсоцполітики ВПО переселенець субсидія житло 
Матеріали по темі