Новини компаній

Продаж кругляка вільхи в Україні здійснюється на біржових торгах

19 March 2024, 09:53

Кругляк вільхи є предметом активного продажу на торгах Української універсальної біржі. Даний крок є одним з елементів масштабної реформи, запровадженої урядом ще влітку 2021 року з метою повної легалізації вітчизняного ринку деревини.

Відповідно сьогодні оброблений та необроблений ліс успішно реалізується державними лісовими господарствами виключно на електронних біржових торгах. Однією із бірж, що отримали право на проведення аукціонів з продажу деревини, є ТОВ “УУБ”.

Переваги кругляка вільхи та його продаж на аукціонах Української універсальної біржі

Кругляк вільхи має неабиякий попит серед вітчизняних підприємців. Завдяки своїй універсальності та практичності, цей матеріал застосовується майже у всіх сферах вітчизняного господарського комплексу.

Деревина вільхи має чудові механічні показники. Вона відносно м’яка, та легка. У процесі сушінні вільха майже не жолобиться та не деформується. Також вільхова деревина легко обробляється. Та чи не найголовнішою перевагою вільхи є її висока вологостійкість, що зумовлює довговічність даного матеріалу.

Завдяки своїм параметрам деревина цієї породи широко використовується у меблевому виробництві. Особливо популярними є міжкімнатні двері та різні кухонні меблі із вільхи.

Особливості аукціонів з продажу кругляка вільхи на Українській універсальній біржі

Українська універсальна біржа є однією із головних платформ для проведення аукціонів з продажу кругляка, зокрема й вільхи. Загалом біржова торгівля надає переваги всім учасникам ринку деревини.

По-перше, аукціони сприяють формуванню ринкових цін на необроблений та оброблений ліс. Самі учасники торгів, конкуруючи за лоти, формують вартість тієї чи іншої партії деревини.

По-друге, біржова торгівля забезпечує прозорість у сфері обігу лісоматеріалів. Інформація про обсяги, якість деревини та умови її продажу знаходяться у відкритому доступі в системі utsd.uub.com.ua, що зменшує ризики та створює сприятливий клімат для партнерства.

По-третє, формат біржової торгівлі, в сукупності з жорстким законодавством у сфері заготівлі, обробки та використання деревини, забезпечує екологічну стійкість, зберігаючи біорізноманіття лісів.

По-четверте, аукціони на Українській універсальній біржі сприяють розвитку малого та середнього підприємництва. Усі учасники торгів мають рівні права та можливості, незалежно від свого статусу, наявності зв’язків чи будь-яких інших факторів, що могли б вплинути на кінцевий результат.

Відкритість, доступність та справедливість - це головні правила торгівлі на оновленому ринку деревини, важливим елементом якого є Українська універсальна біржа.

Обсяги продажу кругляка вільхи на УУБ та основні тенденції на ринку деревини

Загалом за останній рік на УУБ було проведено 1253 аукціони з продажу вільхи. Загальний обсяг реалізованої вільхової деревини - 291 тис. куб м. А дохід лісгоспів від продажу склав понад 907 млн грн. Середня ціна 1 кубометра кругляка вільхи на торгах за вказаний період становить 3109 грн.

При цьому варто зазначити, що майже завжди продаж лісоматеріалів на торгах УУБ супроводжується підвищення ціни, що позитивно впливає на зростання вартості вітчизняної деревини - це і є однією із головних тенденцій ринку.

Саме тому лісові торги на Українській універсальній біржі - це механізм, який сприяє підвищенню прозорості та ефективності лісової галузі України.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вільха деревина біржа 
Матеріали по темі