Влада

До України вдалося повернути ще 9 діток: більшість з них росія викрала, інші – були на окупованих територіях

23 March 2024, 15:45

На Батьківщину вдалося повернути ще 9 українських діток.

Про це 22 березня повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Четверо з них – повернуті з ТОТ, ще п’ятеро – повернуті в межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA. Сьогодні ми вже зустріли 3-річних сестричок, 6-річного хлопчика та 10-річну дівчинку з дитбудинків, щодо повернення яких зверталися опікуни та родичі до нашого Офісу. Також наш Офіс допоміг возз’єднатися мамі з 12-річною донькою. Всі вони вже на території України. Інші четверо дітей, які трішки раніше повернулися з ТОТ, вже відвідали Центр захисту прав дитини, розповіли, що дехто був вимушений відвідувати російську школу. Також одна з повернутих дівчаток з інвалідністю не могла отримувати повноцінний медичний догляд, тож нині на підконтрольній Україні території нарешті отримає належну допомогу», - зазначив він.

Лубінець додав, що спільна робота з іншими держорганами та за посередництва Держави Катар приносить хороші результати – діти повертаються на рідну землю. Про кожне повернення можна знімати окремий фільм, адже на шляху трапляються складнощі та чимало перепон, але для цих дітей вже все позаду.

«Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти, аби злочинці та ті, хто віддає злочинні накази, були справедливо покарані! Продовжуємо працювати та докладати зусиль, щоб кожна українська дитина повернулася на рідну землю та мала щасливе дитинство!», - наголосив Дмитро Лубінець.

А керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак уточнює, що 5 дітей були викрадені до росії.

«Ми сьогодні зустріли 5-х дітей, яких викрала росія: 4 з них – із дитячих будинків (від 3 до 10 років) та одна 12-річна дівчинка. Ще 4 дитини раніше повернулися з ТОТ і вже відвідали Центр захисту прав дитини, де розповіли правоохоронцям про злочини росіян, свідками яких вони стали. Дітей змушували ходити в російські школи, де розповідали, що немає самостійної держави Україна. Вдячний всій команді, а також Державі Катар за посередництво. Міжнародна коаліція за повернення українських дітей працює», - зазначив Єрмак.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року в Україну через Катар повернулись двоє дітей, яких незаконно вивезли до росії, ще двох очікували вдома за кілька днів, серед них – 2-річний хлопчик із Житомирської області, якому на момент примусового переміщення було 6 місяців.

Як повідомляв Житомир.info, 6 липня 2023 року до України з російської неволі повернулися 47 українців, серед них двоє дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: діти дитина повернення окупована територія Лубінець Єрмак рф 
Матеріали по темі