Події

З посилки до Литви митники вилучили цінні порцелянові статуетки, які були виготовлені заводами Житомирської області

10 April 2024, 10:14

Українські порцелянові скульптурки, які мають культурну цінність, київські митники вилучили з посилки до Литви.

Про це 10 квітня 2024 року повідомляє пресслужба Київської митниці.

«Порцелянові статуетки, що мають культурну та історичну цінність, виготовлені в радянський час на українських порцелянових виробництвах, яких нині не існує, київські митники виявили в міжнародному поштовому відправленні та упередили їх незаконне вивезення з України до Литви. Судячи з супровідних документів, за кордон прямували «іграшки». Однак під час митного контролю міжнародного поштового відправлення митники звернули увагу, що 11 крихких виробів мають явні ознаки старовини, тому скерували їх до Національного музею історії України для визначення можливої належності виробів до культурних цінностей. Як встановили експерти, виявлені митниками порцелянові скульптурки мають культурну та історичну цінність. Виготовлені вони в радянський час на українських порцелянових виробництвах, яких вже не існує - Київському експериментальному кераміко-художньому, Коростенському, Баранівському та Городницькому порцеляновому заводах (всі три – Житомирщина) та Полонському заводі художньої кераміки (Хмельниччина). Одна скульптурка виготовлена в той же період на московщині», - йдеться у повідомленні.

Серед виявленого – «Маленький Мук», виготовлений Заслуженою діячкою мистецтв УРСР Валентиною Трегубовою у 60-х роках. Ще одна статуетка зі скульптурної групи «Вартові», виготовлена провідним українським скульптором-фарфористом Владиславом Щербиною у 70-х роках. Обидві роботи на антикварному ринку української порцеляни – рідкісне явище.

Також експертами ідентифіковані й інші порцелянові скульптурки, створені, переважно в 50-70-х роках минулого століття, провідними українськими майстрами «Лижник» та «Дівчина з м’ячиком», декоративну люльку «Вакула», «Українці, що танцюють» та «Олег Попов», «Дівчина з грибами» та дві скульптурки «Якутка».

«Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких документів митникам надано не було. Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Порцелянові скульптурки тимчасово вилучено до рішення суду», - інформує митниця.

Нагадаємо, в жовтні 2023 року 9 жовтня 2023 року пресслужба Київської митниці інформувала про те, що у посилці до США митники знайшли цінні порцелянові статуетки, виготовлені у минулому столітті у Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, на початок 2012 рік у Житомирській області не працював жоден з фарфорових заводів, а у Коростені відкрили кімнату-музей Коростенського фарфорового заводу. В лютому 2021 року офіційно визнали банкрутом Городницький фарфоровий завод, у 2013 році Баранівський фарфоровий завод також визнали банкрутом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митниця посилка порцеляна конфіскація статуектка фарфоровий завод 
Матеріали по темі