Здоров'я

Кабмін розширив перелік лікарських засобів та медичних виробів, які у 2024 році купуватимуть за бюджетні кошти

11 April 2024, 16:12

Урядом була затверджена постанова, яка передбачає розширення переліку лікарських засобів та медичних виробів, що централізовано закуповуються.

Про це 10 квітня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«Через повномасштабну війну в Україні існує гостра потреба в оперативному забезпеченні закладів охорони здоров’я медичними виробами для лікування від наслідків травм, зокрема бойових. Саме тому цьогоріч уперше будуть централізовано закуплені травматологічні пластини, стрижні, системи транспедикулярної фіксації та ін. Зазначені медичні вироби після їх закупівлі розподілятимуть до закладів охорони здоров’я, що надають травматологічну та нейрохірургічну допомогу відповідно до наданих заявок», - йдеться у повідомленні.

Також у 2024 році вперше буде здійснена централізована закупівля коштом державного бюджету слухових апаратів для потреб пацієнтів, що перебувають на обліку, відповідно до Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 3 грудня 2009 р. № 1301.

Крім того, рішення уряду дасть можливість покращити надання допомоги дітям в Україні, що мають рідкісне імунне захворювання – хворобу Кавасакі: починаючи з 2024 року зазначені пацієнти будуть централізовано забезпечуватись імуноглобуліном людським, який є основним лікувальним засобом за даного захворювання.

«На 2024 рік Державним бюджетом України передбачено видатки для централізованої закупівлі та розширення переліку необхідних медичних виробів, які найчастіше використовуються для лікування від травм, у тому числі бойових», - наголошує МОЗ.

Нагадаємо, законтрактованим НСЗУ медичним закладам держава гарантує повну оплату наданих послуг згідно зі встановленими тарифами, натомість пацієнти мають право безоплатно отримати необхідні медичні послуги та лікарські засоби, передбачені Програмою медичних гарантій.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці лютого 2024 року Кабінет міністрів затвердив Порядок використання коштів для пілотного проєкту безоплатного зубопротезування ветеранів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ ліки медичні засоби травма закупівля слуховий апарат 
Матеріали по темі