Події

Які проблеми з кредитами у Житомирі?

26 July 2008, 10:38

Сфера економічних відносин завжди приваблювала любителів поживитись за чужий рахунок. Воно й зрозуміло, тут завжди в обігу чималі кошти. Поява на теренах України величезної кількості різноманітних банків, фінансово-кредитних установ, з одного боку, свідчить про який-не-який, а все ж розвиток економіки держави, а, з іншого, як магнітом притягує різноманітних пройдисвітів.

Сьогодні усім відомо, що отримати кредит – не проблема. І необхідно для цього мінімум документів. Саме цим і користуються шахраї.

Механізмів скоєння шахрайських дій простий – від підробки необхідних для отримання кредиту документів (довідок з місця роботи, про доходи, паспортів тощо) до банального обману, тобто коли вас просять отримати кредит для сторонньої особи, обіцяючи при цьому винагороду.   

Так, до одного з відділень банку м. Бердичева завітала 20-річна мешканка райцентру, яка скориставшись загубленим два роки тому паспортом іншої громадянки України, отримала кредит в сумі понад 3 тисяч  гривень.

До мешканки обласного центру звернулась її знайома та попросила оформити для неї кредит, мотивуючи тим, що сама вона є громадянкою іншої держави, тому не може цього зробити. Водночас знайома запевнила, що вже через тиждень сама розрахується по кредиту і ніяких проблем не буде. Звичайно, ніяких розрахунків здійснено не було, а особа, на яку оформлено такий кредит, зобов’язана сама за нього розраховуватись.

Двоє жителів Овруцького району надали до відділення банку ксерокопії документів та на їх підставі отримали кредит нібито для придбання комп’ютерної техніки. Сума запозичення складає майже 5 тисяч гривень. Лише згодом працівники міліції з’ясували, що документи підроблені.

Поряд з індивідуальними шахрайствами у кредитній сфері виникли й колективні. Ними займаються, як правило, різноманітні кредитні спілки сумнівного походження. І гіркий досвід фінансових пірамід АО “МММ” та нещодавньої “Еліта Центр”, на жаль, для багатьох громадян не стає пересторогою.

У минулому році в Житомирі діяло декілька таких кредитних спілок. До офісу однієї з них, що тимчасово облаштувався в орендованій кімнаті профполіклініки по вулиці Котовського, звернувся житомирянин, аби отримати кошти для покупки автомобіля. Спокусившись на вигідні умови отримання кредиту, звичайно ж за словами консультантів спілки, чоловік сплатив першочерговий внесок в сумі 5 тисяч гривень. За умовами договору через місяць необхідна для купівлі авто сума грошей мала бути перерахована на рахунок автосалону. Однак, ні у вказаний термін, ні до сьогодні гроші на рахунок так і не надійшли.

Повернути вкладені гроші  у такому випадку зовсім не просто. Такі фірми, як правило, працюють всього декілька місяців, консультантами є наймані працівники – найчастіше місцеві молоді дівчата, які володіють мінімальною інформацією щодо діяльності спілки. У даному випадку засновниками кредитної спілки, що мала розгалужену мережу філіалів по всій Україні, виявились мешканці м. Києва.

Прикро лише те, що у більшості безпечність та наївність самих постраждалих є причиною скоєння відносно них шахрайств. У будь-якому разі при оформленні кредиту не слід поспішати з вибором кредитно-банківської установи. Прислухайтесь до порад компетентних або досвідчених у цій справі осіб. При отриманні кредиту не розраховуйте на занадто вигідні умови. Безплатний сир, як відомо, буває лише в мишоловці. Тому краще довіряйте банкам з надійною репутацією, ніж щойно утвореним сумнівним спілкам. 

Крім того, пам’ятайте, що будь-який кредит, оформлений на Ваше ім’я саме Вам і доведеться сплачувати. Ні в якому разі не погоджуйтесь на спокусливі пропозиції  отримати  для сторонньої особи кредит. Уважно ставтесь до будь-яких випадків зникнення, викрадення Ваших особистих документів. Відразу повідомте про це до органів внутрішніх справ.

ВЗГ УМВС України в Житомирській області

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі