Події

За что в Житомирской области поплатилась бизнес-леди? ФОТОрепортаж

14 August 2008, 17:42

Працівники міліції Житомирщини з початку року вилучили майже 5 тисяч контрафактних примірників аудіовізуальних творів на загальну суму 160 тисяч гривень.

В одному з райцентрів області працівники міліції упродовж дня зупинили роботу відразу трьох торгівельних закладів, що спеціалізувались на реалізації аудіовізуальних творів з порушенням вимог законодавчого права охорони інтелектуальної власності в Україні. Відсутність маркування та інших обов’язкових елементів виразно вказували на незаконність походження понад тисячі примірників DVD-дисків, про це Житомир.info повідомила прес-служба УМВД України в Житомирській області

Як зясували правоохоронці, організувала бізнес 32-річна приватна підприємниця, місцева жителька, разом з чоловіком. До речі,  у них і раніше були проблеми з законністю ведення такого бізнесу. Однак, неодноразове притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, очевидно, не змінило поглядів подружжя на форми ведення підприємницької діяльності.

Цього разу вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 176 (Порушення авторського права і суміжних прав) Кримінального Кодексу України, якою передбачено покарання не лише у вигляді накладення штрафу від двохсот до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, але й позбавлення волі на  строк від двох до шести років,  з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною  діяльністю  на  строк  до  трьох років   та  з  конфіскацією  та знищенням  всіх примірників  творів, фонограм, відеограм, та знарядь і матеріалів, які   спеціально   використовувалися   для   їх виготовлення. 

Як повідомив начальник відділення по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк, останнім часом незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм, а також неліцензійного програмного забезпечення набуло значного поширення.

З початку року працівники міліції на території Житомирщини викрили 4 підпільні виробництва, з них 3 підпільні цехи з тиражування примірників аудіовізуальних творів і фонограм та ще 1 – з виготовлення фальсифікованої продукції.

З незаконного обігу загалом вилучено майже 5 тисяч аудіо- та відеокасет, компакт-дисків на загальну суму 160 тисяч грн., а також фальсифікованої продукції на суму близько 90 тис. гривень.

Слід зазначити, для того, щоб відрізнити якісний носій інформації від піратського, зовсім необов’язково бути спеціалістом у сфері інтелектуальних технологій або мати на озброєнні спеціальне обладнання. Запам’ятавши декілька найсуттєвіших ознак підробки, серед різноманітної продукції, що наразі пропонується споживачеві, неозброєним оком можна легко розпізнати підробку.

Отже, найперше – це наявність на носієві інформації відповідного маркування. Контрольна марка має вигляд голографічного захисного елементу, містить прозорий шар з дифракційною структурою (різнокольоровий напис „ЗАХИСТ”), що спостерігається під кутом 90, із зазначенням серії марки, назви твору, прізвища виконавця або назви гурту.

Ще однією ознакою контрафактної продукції є відсутність обов’язкової інформації, яка повинна міститися на упаковці примірника аудіовізуального твору чи фонограми:

-      відомості про авторів аудіовізуального твору чи фонограми, про фірму-виробника, про передачу авторських чи суміжних прав третім особам, про право володарів на території України;

-      знак охорони авторського права - ©;

-      назва та характер твору, інформація про вікові обмеження (для відеофільмів);

-      коротка анотація твору;

-      адреса виробника для можливого пред’явлення скарг.

Зауважимо, що роздрібна торгівля примірниками творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних  повинна здійснюватися спеціалізованими підприємствами, спеціалізованими відділами, секціями підприємств з універсальним асортиментом товарів   виключно   за   умови  маркування  контрольними  марками примірників  цих  творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. 

 

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі