Суспільство

На Житомирщині римо-католики та православні спільно вшанували жертв голодомору

24 April 2007, 18:20

За ініціативи Стефана Кур’яти, який очолює Товариство поляків ім. Івана Павла ІІ, і настоятеля римо-католицької парафії смт. Довбиш Станіслава Фірута 22 квітня відбулися заходи зі вшанування жертв голодомору та відкриття меморіальної дошки жертвам голодомору в урочищі с. Адамівка, що за три кілометри від смт. Довбиш Баранівського району (територія колишнього польського національного району на Житомирщині, єдиного в Радянському Союзі). Про це повідомив Олександр Пивоварський.

Про існування кладовища громадськість селища дізналася лише у 2000 році. На місці масових поховань було посаджено ліс, який зусиллями товариства, парафіян римо-католицької громади, всіх небайдужих був вирубаний і на території тепер вже відновленого кладовища встановлена пам’ятна дошка і розп’яття Ісуса Христа.
У наш час міжконфесійних негараздів гарний приклад злагоди і порозуміння подали всім присутнім священики Римо-Католицької і Української Православної Церкви Київського Патріархату, спільно відслуживши на кладовищі панахиду в обох обрядах. Цей факт, за словами О, Пивоварського, міг би послужити добрим прикладом справжньої християнської любові до ближнього, готовності простягнути дружню руку допомоги на фоні численних непорозумінь у релігійному житті області.
У заходах взяли участь голова Баранівської райдержадміністрації М’ялківський С.С., голова районної ради Вельчинський М. Р., представники політичних партій (Партія промисловців і підприємців України, Комуністична партія України), Генеральний консул Республіка Польща в Луцьку Войцех Галонзка, педагогічна громадськість району, керівники підприємств, понад 400 довбишан і жителів навколишніх сіл.
У місцевому костелі відбувся концерт органної музики, а у парафіяльному будинку – круглий стіл, на якому обговорювалися питання вшанування пам’яті загиблих, функціонування громадських організацій, взаємодії релігійних організацій з органами влади. Участь у ньому взяли представники духовенства, органів місцевого самоврядування, керівництво району, голови громадських організацій.

http://www.risu.org.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі