Події

В Житомире за 10 часов работы на улице 17-летняя девушка получала 35 гривен

7 September 2008, 10:02

З початком осені пов’язується початок нового навчального року у школярів та студентів. У працівників міліції ж на період з 1 по 10 вересня заплановано проведення профілактичної операції «Урок», яка спрямована на профілактику злочинів та правопорушень серед молоді та захист соціальних і трудових прав неповнолітніх. Саме з цією метою працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей Богунського РВ УМВС спільно з прокуратурою Богунського району м. Житомира та управлінням праці та соціального захисту населення Богунської районної ради були проведені профілактичні бесіди серед школярів району та рейди з виявлення незаконного використання праці неповнолітніх.

Під час однієї з таких перевірок працівники міліції виявили, що на одному з пунктів по поповненню рахунків мобільних операторів працює  17-річна дівчина без офіційного оформлення. Як і кожен у її віці, вона прагнула самостійності, а підробіток виявився дуже до речі. Спокусившись обіцяними 35 гривнями на день, дівчина працювала по 10 годин на добу навіть без необхідного у таких випадках укладання трудового договору. Під час спілкування з юною працівницею з’ясувалося, що вона і не здогадувалася про те, що, відповідно до Закону України „Про працю”, робочий день  неповнолітнього не повинен перевищувати 6 годин зі збереженням заробітної платні за повний робочий день. 

Звичайно, дотримання закону було не на руку 24-річному роботодавцю, але у цьому випадку бажання наживи обернулося проти нього . Адже, як наголосив начальник Богунського РВ УМВС Володимир Бенедюк, наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 172 Кримінального кодексу України, відповідно до якої грубе порушення законодавства про працю, яким і є працевлаштування неповнолітнього без документального оформлення, карається штрафом до 850 гривень, або позбавленням  права займатися певною діяльністю на строк до 3 років, чи виправними роботами строком до  двох років.

Сподіваємося, що ця ситуація послужить хорошим уроком як для подібних  горе-підприємців, так і для батьків неповнолітніх дітей, оскільки незнання закону може призвести до подібних негативних наслідків для обох сторін.

 

Марина Вітвіцька, Богунський РВ УМВС

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі