Суспільство

У Львові показали книжкову графіку житомирського художника Василя Вознюка

10 May 2007, 10:11

У Будинку офіцерів Західного оперативного командування у Львові пройшла виставка книжкової графіки «45 паралель – IV»  житомирського художника, воїна-афганця Василя Вознюка, яку було відкрито 4 травня.

Про це повідомив представник громадської організації «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон», яка разом із Житомирською обласною спілкою ветеранів афганської війни є засновниками заходу. У його організації взяли участь також Західне оперативне командування Сухопутних військ Збройних Сил України та Львівська обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

На урочистому відкритті виставки у Львові були присутні: Архімандрит Галактіон, настоятель Свято-Преображенського Тригірського монастиря, учасник бойових дій в Афганістані, офіцер запасу; голова Житомирської обласної спілки ветеранів афганської війни Павло Ментов; голова громадської організації «Творче об”эднання мистецтв «Аполлон» Валентин Кузнецов; радник міністра економіки України Олег Соколов; представники Західного ОК, Західного регіонального управління ДПС України, релігійних конфесій,  ветеранських та громадських організацій, депутати міської ради, курсанти Львівського інституту Сухопутних військ, студенти львівських вузів, представники центральних та місцевих ЗМІ.

«45 паралель – IV» - виставка, яку автор пов’язує з певною частиною свого життя, коли проходив службу у прикордонних військах та Афганістані, а також його іронічний погляд на події в суспільстві.

У роботах провідною темою є афганська війна, образ людини в погонах. На малюнках Василя Вознюка – як реальні люди, його бойові побратими, так і збірні образи. У сюжетах – бойова робота і повсякденне життя воїнів-афганців.

Картини воїна -афганця не мають назв, проте зображувані образи глибоко пронизують душу. Приміром, зображена на полотні ніч, застелене солдатське ліжко, перетягнуте по діагоналі широким червоним полотном, у головах – блакитний берет.

- Так скорботно позначали місця тих, хто загинув, – розповів відвідувачам виставки автор картини - художник Василь Вознюк.

Цікавим також є зображення на обкладинці збірки віршів учасника бойових дій, полковника Анатолія Шмалюка «Розстріляна молодість», на якій зображена прострілена тільняшка самого Василя Вознюка, а місце влучення кулі розплилося на смугастій біло-блакитній тканині червоною плямою крові у вигляді троянди.

Як підкреслив на церемонії відкриття виставки заступник командувача військ Західного ОК з логістики полковник Сергій Ніколаєв, у дні відзначення 62-ї річниці Перемоги ця виставка є одним із заходів вшанування воїнів-захисників різних поколінь, яскравим мистецьким засобом військово-патріотичного виховання молоді. Автору-художнику та членам житомирської делегації було вручено подарункові книги про історичний бойовий шлях Прикарпатського війського округу і сувеніри – малі копії штандарта командувача військ Західного оперативного командування.

 Голова Житомирської обласної спілки ветеранів афганської війни Павло Ментов вручив представникам Західного ОК почесну нагороду – медаль «За звитягу», якою Правління Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) відзначило командувача військ Західного оперативного командування генерал-лейтенанта Михайла Куцина.

За сприяння в проведенні виставки «45 паралель – IV» та особисту участь в справі розвитку взаємодії регіональних ветеранських організацій   було нагороджено медаллю «За віру та вірність» керівника Львівської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Михайла Магеровського. 

Далі львівські ветерани війни в Афганістані планують показати картини в районах області і в подальшому роботи розмістять для постійного огляду у Музеї військ Західного оперативного командування. До речі, у подарунок цьому музею керівництвом Житомирської обласної спілки ветеранів афганської війни та громадської організації «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон» було передано 70 виставлених робіт Василя Вознюка, які у свій час були їм подаровані художником.

Василь Вознюк – учасник багатьох міжнародних спільних художніх виставочних проектів. Особистих персональних виставок – всього п’ять. Три з них заснували та організували Житомирська обласна спілка ветеранів афганської війни і громадська організація «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон». Співпраця цих громадських структур закладена в основу наступного мистецького проекту, до якого готується художник – персональної тематичної виставки у Києві «Театр і кіно» під назвою «Фабрика грез – 3В».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі