Суспільство

Житомирську область відвідав нащадок Михайла Терещенка

16 May 2007, 10:16

15 травня на запрошення голови Житомирської облдержадміністрації Юрія Павленка Житомирську область відвідав Мішель Терещенко – французький бізнесмен, нащадок роду Михайла Терещенка, видатної особистості в історії України початку ХХ століття.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

Свій візит Мішель Терещенко розпочав з с. Турчинівка Чуднівського району. В цьому населеному пункті представники українського роду Михайла Івановича Терещенка – відомого мецената та цукрового магната – наприкінці позаминулого століття, займаючись благочинною діяльністю, побудували два маєтні будинки. Обидва нині – архітектурні пам’ятки. В одній з цих будівель сьогодні розміщено Турчинівське ПТУ-30. Керівник області та Мішель Терещенко відвідали також ВАТ „Коровинецький цукровий завод” (Чуднівський раон), який було збудовано представниками роду Терещенків у 1878-1880 роках.

Виступаючи перед мешканцями смт Великі Коровинці Чуднівського району Юрій Павленко наголосив, що цей перший візит Мішеля Терещенка на Житомирщину є знаковим: "Якщо такі люди повертаються жити в Україну (Мішель Терещенко вже 3 роки проживає в Сумській області), то мільйонам українців, які працюють за кордоном, теж варто повертатися на Батьківщину".

Голова облдержадміністрації висловив сподівання на подальшу співпрацю з представниками бізнесових кіл Франції, залучення інвестицій в Житомирську область.

Мішель Терещенко подякував жителям Житомирщини за те, що зберегли завод та родинні маєтки, культурну спадщину його роду. Поважний гість зазначив, що сьогодні Україна і Франція мають гарних президентів, які обрали демократичний шлях розвитку для своїх країн, Україна також має значний потенціал щодо подальшої євроінтеграції та економічного розвитку.

Мішель Терещенко – онук Михайла Івановича Терещенка, мецената, міністра закордонних справ та фінансів у Тимчасовому уряді Керченського. Народився та виріс у Франції. На історичну батьківщину вперше приїхав за часів незалежної України.

Нині Мішель опікується відродженням родинного маєтку в містечку Глухові Сумської області. Починаючи з 2003 року, французький бізнесмен Мішель Терещенко залучає інвестиції в Глухівський район, передусім, у підприємства, які займаються переробкою сільськогосподарської продукції. Він є діловим партнером українських підприємців, які займаються вирощуванням льону, цукру, переробленням картоплі та кукурудзи. Мішель Терещенко також експортує до Франції український мед. Крім цього, він прагне розвивати столичні музеї, створені на основі колекцій, зібраних родиною Терещенків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі