Події

В Житомирской области молодые девушки чистили квартиры одиноких старушек, угрожая им

3 December 2008, 18:34

Нерідко сучасна молодь обирає не зовсім шляхетний спосіб підзаробити грошенят. Особливо в тих випадках, коли молоді люди з тих чи інших причин не мають можливості влаштуватись на пристойну роботу, а чим віддаленіший населений пункт від обласного центру, тим менше надій на працевлаштування у молодиків. Натомість у буйних молодих головах зароджуються ідеї пошуку легкого заробітку.

У неділю, 30 листопада, до чергової частини Брусилівського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що відносно 84-річної жительки райцентру невідомими було скоєно хуліганські дії. Увійшовши вранці до бабусиної оселі, сусідка виявила літню господарку на ліжку із зв’язаними мотузкою руками. Нещасна була практично в безпорадному стані. Своїй визволительці вона повідомила про те, що в п’ятницю до її будинку проникли невідомі особи, які нещадно зв’язали стареньку та, понишпоривши по закуткам, таки відшукали аж 29 гривень. Проте зловмисники не погребували й такою сумою грошей та, прихопивши ще щось їстівне, зникли. Звільнити стареньку вони не вважали за потрібне. Тепер жертва пограбування госпіталізована та знаходиться під пильним доглядом лікарів.

З аналогічним зверненням того дня до міліції зателефонувала ще одна жителька селища Брусилова: до хатини її 75-річної сусідки посеред білого дня проникли якісь дівчата(!) та, скориставшись тим, що господарка ледве пересувається, швидко віднайшли схованку під бабиною подушкою, не забувши при цьому висловити в адресу бабці погрози. Таким чином нехитрі збереження літньої жінки в сумі понад 2 тисячі гривень опинилися в кишені злодійок.

За словами начальника Брусилівського райвідділу міліції Сергія Цівончука, виїхавши на обидва місця скоєння злочину, працівники міліції, які входили до складу слідчо-оперативної групи, встановили, що в обох випадках в ролі зловмисників фігурували саме молоді дівчата, а в останньому – ще й юнак. Зібравши необхідну інформацію, правоохоронці вже до кінця дня вийшли на слід зловмисників.

…У невеличкій хатинці, що в райцентрі, проживає аж десятеро чоловік. До цієї багатодітної родини, яку не можна назвати цілком благополучною, правоохоронці вже давно приглядалися. Найменша дитина – дівчинка – тільки пішла до школи, старший син нібито десь і працює, інші члени родини займаються абичим. Саме серед них працівники міліції знайшли винуватців скоєння обох злочинів. Відтак було затримано 16-річну дівчину та її 17-річного брата, а також ще двох підозрюваних – жінок, що проживали по сусідству, відповідно 32-х та 17 років. Під час затримання у підозрюваних було вилучено частину викрадених грошей (дещо дівчата вже встигли витратити).

Дівчата самі розповіли правоохоронцям, як знічев’я надумалися пошукати легкої наживи. Вражає те, що скоїти злочин подруг намовила 16-річна юнка, а, здавалося б, доросла 32-річна жінка навіть не подумала зупинити молодь, погодившись стати їх спільницею.

За словами однієї із затриманих, вони вирішили піти найлегшим шляхом. Дівчата намітили декілька будинків, у яких проживають літні, одинокі та загалом безпорадні люди, щоб таємно викрасти у них грошові збереження.
До будинку 84-річної бабусі вони разом із 17-річним хлопцем завітали 28 листопада. Дочекавшись, поки на вулиці трохи стемніє, одна із зловмисниць вдерлася до її помешкання, вибивши вікно. Діставшись вхідних дверей, вона впустила в середину своїх спільниць. Літня господарка тим не менше відреагувала на шум та почимчикувала подивитися, що сталось. На її нещастя злодійки наштовхнулися на стареньку, а щоб вона їм не заважала, просто штовхнули її на ліжко та міцно зв’язали руки…

Не вдовольнившись мізерною наживою (29 гривень), злодійкувата юнь вирішила ще раз «піти на діло», вже у неділю 30 листопада. Оманливе почуття безкарності дозволило дівчатам не чекати вечірніх сутінок. До будинку ще однієї 75-річної жертви вони потрапили тим же способом, вибивши віконну шибку. Винісши з будинку потерпілої значну суму грошей, зловмисниці одразу ж вирушили її витрачати на розваги. За бабусині кошти встигли навіть скористатися послугами таксі, щоб покружляти вулицями районного центру.

Наразі відносно затриманих молодих людей вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст.186 (Грабіж) Кримінального кодексу України.

Проте на цьому кримінальні історії згаданої багатодітної родини не закінчилися. Під час проведення слідчих дій з підозрюваними працівники міліції встановили, що в домогосподарстві зберігаються ще й наркотики. Під час перевірки отриманої інформації дільничні інспектори міліції й дійсно виявили на горищі та в самому будинку, у підсобному приміщенні та в салоні старенького «Запорожця», що сиротів на подвір’ї, дбайливо сховані цілі та вже подрібнені рослини коноплі загальною вагою близько 4 кілограмів. Сировину було вилучено та направлено на експертне дослідження, за результатами якого вирішуватиметься питання про порушення кримінальної справи ще й за збереження наркотиків. Кому належить та з якою метою зберігалася наркосировина, наразі з’ясовують у райвідділі міліції.

P.S. Слід зазначити, що сьогодні правоохоронців турбує зростання кількості злочинів, що вчиняються представницями прекрасної половини. За статистикою правоохоронців упродовж поточного року 352 підлітка притягнуто до кримінальної відповідальності, серед них – 32 дівчини.

Ольга Номерчук,
ВЗГ УМВС

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі