Події

В Житомирской области фальшивомонетчик печатал доллары на струйном принтере. ФОТОрепортаж

3 January 2009, 11:26

Напередодні Нового року працівники Новоград-Волинського міськвідділу міліції затримали двох місцевих жителів, один з яких займався виготовленням, а другий – розповсюдженням фальшивих купюр американських доларів.

За свідченнями працівників відділу Державної служби з економічними злочинами, упродовж 2008 року на території району та й у самому Новограді-Волинському було зафіксовано декілька випадків збуту фальшивих доларів невстановленими особами. За цими фатами було порушено кримінальні справи.

Як розповів начальник Новоград-Волинського МВ УМВС Віктор Прилипко правоохоронці підозрювали, що до вчинення цих злочинів може бути причетна особа, яка в минулому вже була судима за вчинення аналогічних протиправних дій. Відтак, з урахуванням основної версії, працівники міліції провели ряд оперативно-розшукових заходів, в результаті яких в їх поле зору потрапив 28-річний чоловік, що віднедавна звільнився з місць позбавлення волі, де відбував покарання за збут фальшивих грошей. Як виявилося в подальшому, чоловік для себе належних висновків не зробив.

Підозри правоохоронців знайшли своє цілковите підтвердження 31 грудня, коли вони «на гарячому» затримали чоловіка під час передачі йому ще одним 29-річним жителем райцентру партії фальшивих американських доларів, а саме 1 тисячі 850 доларів США з ознаками підробки. Як з’ясувалося в подальшому, останній виявився безпосереднім фальшивомонетником. Під час проведення огляду за його місцем проживання міліціонерами було вилучено комп’ютерну техніку, за допомогою якої виготовлялася фальшива валюта, а також заготовки грошових купюр номіналом по 50 американських доларів.

 

 

За словами затриманого виробника фальшивки, виготовлення партії купюр у нього займало близько півтори години. Зразки доларів він підшукував з інтернету, в електронному варіанті розміщав їх на папері формату А-4, все інше – справа техніки – роздруковував за допомогою звичайнісінького струменевого принтера. За попередніми даними, за 1 тисячу фальшивих доларів фальшивомонетник отримував 400 справжніх. Щоправда, від істинних фальшиві банкноти можна було відрізнити з легкістю, адже якість їх була доволі низькою (нещільність паперу, відсутність водяних знаків, захисної голограми та магнітної стрічки). Проте зловмисникам вдавалося таки подекуди реалізовувати фальшивку, повідомляє Житомир.info Ольга Номерчук, прес-служба ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Наразі відносно затриманих порушено кримінальну справу за ст. 199 (Виготовлення з метою збуту або збут підроблених грошей) Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Слідство має на меті з’ясувати, як довго діяла лабораторія з підробки валюти, та встановити, за яких обставин реалізовувалися фальшиві долари.

 Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі