Події

Як в Житомирській області спритні крадії обікрали одразу кілька магазинів. ФОТО

22 January 2009, 15:59

 

10 січня вранці до чергової частини Житомирського райвідділу зателефонував схвильований 52-річний підприємець, житель району. Уночі із його магазину було здійснено крадіжку. Злодії поцупили спиртні напої, продукти харчування, цигарки, кондитерські вироби, взяли й наявні на той час у магазині гроші.

Працівники райвідділу, що прибули на місце злочину у складі слідчо-оперативної групи, відразу розпочали першочергові дії по встановленню всіх обставин події. Так, оперативники з’ясували, що до магазину зловмисники проникли через горище. До речі, зробити їм це було досить таки нескладно. Вікно на горищі у суміжному з магазином приміщенні було всього на всього обтягнуто поліетиленом. Саме через нього невідомі, яких, як з’ясували міліціонери, було щонайменше двоє, потрапили на горище, де знайшли та пробили отвір, що раніше безпосередньо пов’язував приміщення магазину з горищем, а нині був просто прихований під зовнішнім покриттям стін. Таким же нехитрим способом вони й зникли, прихопивши з собою товару на загальну суму понад 1,5 тисячі гривень.

Допоки власник магазину складав опис викраденого, а працівники міліції відпрацьовували можливі версії скоєння злочину, до чергової частини Житомирського райвідділу надійшло ще одне повідомлення про скоєння крадіжки у цьому ж селі. У даному разі від дій невідомих постраждав інший магазин, до якого вони проникли пошкодивши зовнішні двері підсобного приміщення. Якщо у першому випадку злодії взяли кожного товару по одному-два зразки, себто для проби, то у цьому магазині вочевидь ввійшли у смак – брали ящиками. Як згодом було встановлено, загальна сума завданого збитку становила близько 6 тисяч гривень.

Оперативники відразу помітили схожість схем скоєння обох злочинів. На той час уже сумнівів не було – крадіжки скоєні місцевими, коло підозрюваних звузилось. Не вистачало лише одного – встановити місцезнаходження викраденого, повідомляє співпрацівник прес-служби УМВС України в Житомирській області Алла Ващенко.

Як розповів один із затриманих, 19-річний парубок, що вже раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення грабежу, намір обікрасти магазин виник у його друга несподівано. Після дискотеки (де не обійшлося без вживання алкоголю) вдвох поверталися додому і товариш запропонував залізти до магазину. А що нескладно це було зробити, то відразу свій намір і здійснили. Викрадене приховали неподалік, на горищі недобудованого будинку. Наступного вечора влаштували справжній банкет. «Мартіні», шампанське, горілка, вино, цигарки, шоколад – гуляй душа. Подальшого розвитку подій хлопці вочевидь не очікували.

Уже за день в оселі його напарника працівники міліції вилучили викрадені цигарки та спиртні напої. До речі, як з’ясувалось, відносно 20-річного парубка на той час уже було порушено кримінальну справу за вирощування та зберігання наркосировини.

Однак, у ході розслідування очікував оперативників і несподіваний розвиток подій. Як розповів начальник сектору карного розшуку Житомирського райвідділу Микола Нишпал, проведеною перевіркою було встановлено, що до другої крадіжки затримані не причетні.

За декілька годин міліціонери з’ясували, що у цьому магазині побували двоє 14-річних підлітків, які вирішили не відставати від старших товаришів.

Уночі, близько 2 години, підійшли до торгівельного закладу, власниця якого, до речі проживає поряд, проламали двері підсобного приміщення, звідти проникли до магазину. Викрадене спакували, винесли та розділили на частини: два ящики горілки та слабоалкогольного «Шейку» залишили у прибережній осоці розташованого неподалік озера. Мішок з консервами заховали на горищі будинку, де проживав один із підлітків, інший пакунок з харчами – міліціонери знайшли в його оселі у дивані.

Наразі за обома фактами порушено кримінальні справи за ч. 3 статті 185 «Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення
чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому», якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести
років.

Проте обох цих випадків могло й не статися, аби ті, хто несе за це відповідальність, своєчасно подумали про те, чим займається молодь на так званих дискотеках, де і що роблять 14-літні діти о 2 годині ночі? І нарешті, чому заздалегідь не подбати про безпеку свого майна? Тим більше, що у листопаді-грудні минулого року працівниками міліції було проведення обстеження торгівельних закладів області та надано приписи щодо необхідності вжиття додаткових заходів безпеки.

Житомир.info


 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі