Події

Прокуратура у Житомирській області повернула дітям 2 млн. грн.

29 January 2009, 15:38

За втручання органів прокуратури області впродовж минулого року  поновлено права 5,5 тисяч дітей. за фактами недодержання законодавства порушено 51 кримінальну справу, з яких 44 розслідувано і направлено до суду. Розглянуто із вжиттям заходів майже 590 документів реагування, до відповідальності притягнуто 413 посадових осіб, опротестовано 263 незаконних правових актів, дітям виплачено 2 млн. грн.

Як повідомила старший помічник прокурора області Діана Алхімова, своєрідна політика здійснення нагляду додержання законодавства з питань неповнолітніх минулого року базувалася не лише на законодавчих повноваженнях, закріплених за органами прокуратури, а й виходячи із гостроти й болючості  проблем, що виникали у регіоні.

Серед таких – поширення дитячого алкоголізму. Проведеними за власною ініціативою  перевірками  додержання законності щодо прав дітей на охорону їх життя та здоровя, у тому числі й профілактики поширення алкоголізму у підлітковому середовищі встановлено численні порушення. Задля їх усунення внесено 166 документів  реагування, до відповідальності притягнуто 216 посадових осіб, відшкодовано понад 90 тис. грн., порушено 33 кримінальні справи.

Актуальною проблемою, яка викликає серйозне занепокоєння, є стан дитячого травматизму. Серед 10 тисяч зареєстрованих випадків дитячого травматизму понад 400 сталися у школах. У 2008 році виявлено 3 злочинні факти приховування керівниками загальноосвітніх навчальних закладів  справжніх причин отримання учнями травм.

Про це  Житомир.info прес-служба прокуратури області

Наприклад, у жовтні  минулого року прокурором області порушено кримінальну справу за ст. 137 ( неналежне виконання обовязків щодо охорони життя та здоровя дітей) Кримінального кодексу України стосовно директора загальноосвітньої школи, що у Любарському районі. Директор, порушивши Закон України «Про освіту», який забороняє відволікати учнів від навчального процесу, дала школярам вказівку працювати на вантажних роботах, хоча за розкладом тривали уроки. Під час робіт  було травмовано учня 9 класу. Однак цей факт директор намагалася приховати, повідомивши, що сталася побутова  травма.

Встановлено порушення законодавства про освіту і щодо стипендіального забезпечення.  За результатами розгляду документів прокурорського реагування учням та студентам виплачено 924 тис. грн. стипендій. А численні факти порушень житлових та майнових прав дітей обговорено на міжвідомчій нараді. На захист житлових прав дітей заявлено майже 50 позовів про визнання недійсними договорів купівлі-продажу житла, якими не визначена частка права власності на нього неповнолітніх.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі