Події

У Житомирській області прокуратура опротестувала більше півтисячі незаконних рішень по землі на мільйони гривен

31 January 2009, 12:46

Впродовж 2008 року органами прокуратури області під час  забезпечення нагляду за додержанням природоохоронного законодавства порушено 46 кримінальних справ, з яких  33 розслідувано і направлено до суду, розглянуто із вжиттям заходів 632 подання і приписи, задоволено протестів 623, за результатами розгляду документів прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 780 посадових осіб, відшкодовано коштів та збитків на суму понад  4 млн. грн. (майже вдвічі більше, ніж за попередній період). 

Про це Житомир.info повідомила прес-служба прокуратури області.

Для Житомирщини є надзвичайно актуальними проблеми сталого, екологоврівноваженого та екологобезпечного соціально-економічного розвитку,  ефективного використання природних ресурсів та можливого їх відновлення. Саме ці напрямки, як зауважив старший помічник прокурора області з питань нагляду за додержанням природоохоронного законодавства Павло Захарченко, є ключовими у наглядовій діяльності органів прокуратури.

Особливо загострилася ситуація у сфері земельних правовідносин, додержання законодавства органами місцевого самоврядування та  підприємствами різних форм власності. Протягом минулого року прокуратурою області порушено 24 кримінальні справи, опротестовано  550 незаконних рішень щодо використання земель, відшкодовано 4,2 млн. грн. коштів, у тому числі понад мільйон гривень – орендної плати, майже 3 млн. втрат сільськогосподарського, лісогосподарського виробництва, повернуто земель площею більше 1,6 млн. га.

Наприклад, наприкінці минулого року закінчено і направлено до суду з обвинувальним висновком кримінальну справу, порушену за ознаками злочинів, передбачених частиною 2 ст. 239 (забруднення земель), частиною 3 ст. 365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу України стосовно директора товариства з обмеженою відповідальністю, що в Коростенському районі. Підприємець влаштував несанкціоновані звалища виробничих та побутових відходів, внаслідок чого відходами засмічено та зіпсовано три земельні ділянки, відповідно 600 кв. м. , 783 кв. м. і 379 кв. м. Такими діями завдано збитків на суму понад 2 млн. грн. З метою забезпечення  відшкодування збитків накладено арешт на майно керівника підприємства на суму 69,9 тис. грн.

Ще одне підприємство – ТОВ «Злагода» самовільно зайняло та використовувало для вирощування жита земельну ділянку  площею понад 56 га, яка належить до земель запасу та земель резерву Базарської сільської ради Народницького району. За підрахунками фахівців, розмір заподіяної шкоди перевищує 32 тис. грн. За даним фактом порушено кримінальну справу та проводиться досудове слідство.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі