Україна

Ющенко хоче відбити бізнесменам смак до депутатства

22 June 2007, 06:59

Політичні експерти вважають, що заклик президента Віктора Ющенка скасувати депутатську недоторканність зумовлений негативним ставленням українців до її існування та проведенням дострокових виборів.

Про це йдеться в експерт-опитуванні центру досліджень політичних цінностей, повідомляє УНІАН.

Зокрема, політолог Вадим Карасьов зауважив, що такий заклик пролунав у телезверненні глави держави 20 червня, оскільки тема відміни депутатської недоторканності має постійний і постійно високий попит на електоральному і політичному ринках.

При цьому, наголосив він, цей заклик президента має більш глибокі політичні резони: "Відміна недоторканності буде означати втрату сенсу окремим групам депутатів, у першу чергу бізнесменам, йти до Верховної Ради".

"Після відміни недоторканності депутатський мандат уже не буде заповітною мрією", - додав Карасьов. За його словами, це стане першим кроком відділення бізнесу від парламентської політики.

Інша причина, на його думку, полягає у тому, що представники партій під час політичних конфліктів використовують депутатську недоторканність і намагаються вирішити проблеми силовим шляхом.

Карасьов нагадав, що так це було при відомому штурмі депутатами Партії регіонів Генпрокуратури, коли депутати дозволяли собі використання ледь не фізичної сили щодо співробітників управління державної охорони.

Зі свого боку політолог Володимир Фесенко висловив думку, що позиція президента відображає позицію, яка достатньо міцно представлена у громадській думці.

З іншого боку, наголосив він, це гасло, з яким виходять на вибори опозиційні політичні сили і, зокрема, "Наша Україна". "І в цьому сенсі це вже елемент передвиборчої кампанії", - сказав Фесенко.

У свою чергу політолог Володимир Малінкович вважає, що такі заклики є демагогією для того, щоб підтримати ті партії, на які орієнтується президент.

"Я хотів би звернути увагу на те, що положення про депутатський імунітет є у конституціях практично всіх європейських держав, у Франції і Німеччині майже дослівно воно повторює те, що написане в нашій Конституції", - сказав він.

За словами Малінковича, потрібні конкретні пропозиції, які можуть сприяти обмеженню корупції у парламенті, а з іншого боку, все-таки захищатимуть депутатів від рішень людей, які контролюють органи правопорядку.

www.pravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі