Україна

Ющенко пропонує створити двопалатний парламент

27 June 2007, 15:37

Найближчим часом на розгляд українському суспільству буде винесено нову редакцію Конституції, одним з головних аспектів якої стане створення двопалатного парламенту.

Про це заявив заступник глави секретаріату президента Ігор Пукшин на брифінгу в середу.

"Я думаю, що Україна дозріла для того, що в ній потрібно створювати двопалатний парламент", - сказав представник секретаріату.

За словами Пукшина, у новій редакції Конституції прописано, що нижча палата парламенту займатиметься безпосередньо законотворенням, в тому числі і затвердженням держбюджету, у той час як верхня – затверджуватиме рішення нижньої палати і "кадрові питання".

"Це дозволить якісно підвищити законотворення і завадити політичній корупції", - вважає представник секретаріату.

Він висловив переконання, що такий законопроект має прийматися на всеукраїнському референдумі, "оскільки Конституція – це є суспільний договір".

На питання, навіщо потрібен референдум, адже було вже два, в тому числі і по двопалатному парламенту і думка народу з цього приводу відома, Пукшин зазначив:

"То були опитувальні референдуми, а цей в разі підтримки його українським народом одразу набуде сили закону".

На уточнююче питання, чи означає це, що нова редакція Конституції не потребуватиме голосування у Верховній Раді, він сказав: "Безперечно".

Водночас Пукшин не повідомив, яку саме з запропонованих нині редакцій Конституції буде винесено на референдум, порадивши дочекатися звернення президента з нагоди Дня Конституції.

Крім того представник секретаріату не виключив, що на референдум можуть бути винесені питання другої державної мови та членство України в НАТО.

Українська правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі