Економіка

На Житомирщині буде створено Асоціацію каменярів

11 July 2007, 18:15

10 липня заступник голови Житомирської облдержадміністрації Сергій Тараненко провів прес-конференцію, в ході якої поінформував журналістів про стан справ у каменедобувній галузі області.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

За словами Сергія Тараненка, більшість підприємств добувної галузі Житомирщини нарощують темпи видобутку, переробки та реалізації продукції. Зокрема, в січні-травні 2007 року обсяг виробленої ними продукції перевищив рівень п’яти місяців 2006 року на 18,3%, і це на 7,7% більше від запланованого.

Найбільший приріст отримано на підприємствах із добування каменю – в 1,4 рази, з добування піску та гравію – на 25,4%. Підприємства з оброблення декоративного та будівельного каменю перевищили обсяги виробництва в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 22,7%.

Водночас певна частина користувачів надр порушують чинне законодавство, не дотримуються вимог стандартів та правил при виконанні гірничих робіт із геологічного вивчення та експлуатації родовищ, наданих їм державою для реалізації свого права на надра згідно з ліцензіями.

З метою більш ефективного використання родовищ природних копалин області, активізації процесу залучення в галузь інвестицій, у тому числі іноземних, та створення кращих умов для захисту виробничих, правових та соціальних інтересів підприємців, які працюють у каменедобувній галузі, в області буде утворено асоціацію каменярів.

Добувна промисловість області представлена 40 підприємствами основного кола, частка яких у загальній кількості промислових підприємств області становить 11,8 %. За даними 5 місяців 2007 року, підприємствами галузі поставлено споживачам продукції на суму 302,4 млн. грн.

Гірничими підприємствами різної форми власності отримано 82 ліцензії на видобування блочного та 36 – будівельного природного каменю.

Фінансовим результатом діяльності 30 гірничих підприємств основного кола тільки за 1 квартал поточного року став прибуток у сумі 16,5 млн. грн. Для порівняння - цей показник за весь 2006 рік становив 28 млн. грн.

Сьогодні в області діє 25 підприємств – виробників щебеневої продукції. За перший квартал 2007 року вони виготовили 2,6 млн. тонн щебеневої продукції різних фракцій, що на 0,9 млн. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Визнаними лідерами серед щебзаводів є ВАТ “Малинський КДЗ” та ВАТ “Коростенський щебзавод”, частка яких складає майже 30 відсотків від усієї виробленої щебеневої продукції в області. Значно покращили свої показники ВАТ ГЗК “Кварцит”, Овруцький щебзавод, ВАТ “Бехівський спецкар`єр”, ВАТ „Ушицький комбінат будматеріалів”

Враховуючи те, що попит на щебеневу продукцію перевищує обсяги його виробництва майже втричі, в 2007 році в області планується будівництво 4 щебзаводів та відновлення гірничих робіт на 2 родовищах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі