Україна

ВНАСЛІДОК АВАРІЇ В ОЖИДОВІ ВЖЕ ГОСПІТАЛІЗОВАНО 72 ЛЮДИНИ, З НИХ ДВІ В КИЄВІ ТА ОДНУ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

18 July 2007, 17:08

На 14.00 до медичних закладів госпіталізували 72 людини, з них 19 дітей: у Львові та області - 69 чоловік, у Тернопільську обласну клінічну лікарню - 1 особу та м. Києві - 2 особи госпіталізовано в лікарню швидкої медичної допомоги. Усі госпіталізовані на момент аварії перебували на території ураження поблизу села Ожидів Буського району.

"Звертання громадян зі симптоматичними скаргами на отруєння частішають. Медики це передбачували. Люди занепокоєні ситуацією, однак звертаються також і такі, у кого немає симптомів, тобто спрацьовують психогенні реакції, настороженість. Медики, звичайно оглядають усіх. Постраждалих з клінічними проявами госпіталізують. Проводиться клінічне та лабораторне монiторування функціонального стану органів та систем постраждалих протягом не менше 3 діб", - сказав головний позаштатний токсиколог МОЗ Борис Шейман.

В населених пунктах, які розміщені близько до місця катастрофи, обласною СЕС 17 липня були відібрані проби атмосферного повітря, води за результатами досліджень перевищення гранично допустимих норм концентрацій фосфорного ангідриду та поліфосфатів не виявлено.

Створено штаб Міністерства охорони здоров’я з ліквідації аварії. Для надання медичної допомоги населенню в зоні ураження працюють 9 бригад швидкої медичної допомоги, реанімобіль з необхідними лікарськими засобами. У лікарнях Львова та Буська збільшено запас ліків, розгорнуто додаткову кількість ліжок.

Обстежено та продовжуються профілактичні огляди мешканців населених пунктів, що потрапили у зону ураження. Було проведено часткову евакуацію жителів населених пунктів Буського району (всього 793 особи). Евакуйованих розміщено в містах Буськ та Золочів. Для евакуації залучалось 30 автобусів.

У населених пунктах продовжуються заходи щодо ліквідації наслідків, пов’язаних з аварією. У регіоні постійно працюють головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов, головний токсиколог МОЗ та група фахівців.

Ситуація перебуває на контролі МОЗ України.

З метою запобігання отруєння продуктами горіння жителям постраждалого від аварії регіону необхідно:

1. Вживати воду з шахтних колодязів для питних та господарсько-побутових цілей тільки з дозволу держсанепідслужби після проведення відповідних лабораторних досліджень.

2. Вживати в їжу плодово-овочеву продукцію лише після її ретельного миття розчином харчової соди (1 столова ложка на 1л води) та обов’язковим промиванням доброякісною питною водою.

3. Для прибирання житлових та побутових приміщень застосовувати лужні розчини (синтетичні пральні порошки, мило, кальциновану або питну соду).

У випадку підозрілих ознак чи появи незвичайної хмари, яка може містити продукти горіння фосфору, рекомендуємо:

а) З метою захисту органів дихання використовувати ватно-марлеві пов’язки, змочені розчином харчової соди (1 чайна ложка на склянку води).

б) Одягати головні убори та одяг з натуральних тканин, щоб максимально захистити усі частини тіла.

в) Обмежити перебування на відкритому повітрі, особливо дітей.

http://zaxid.net/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі