Економіка

Перевірки ДП "Житомирстандартметрологія" засвідчили: ціна хлібопродуктів не завжди відповідає їх якості

20 July 2007, 15:30

Державними інспекторами ДП ”Житомирстандартметрологія” проведено державний нагляд на 19 підприємствах Житомирщини, які виробляють хліб і хлібобулочні вироби, борошно. З них 3 перевірки проведено на стадії зберігання та оптової торгівлі борошном, 9 - спільно з представниками обласної та районних прокуратур.

Всього перевірено хлібобулочної продукції, борошна та круп загальною кількістю 98,868 т, у т.ч. 31,74 т хлібобулочних виробів, 60,226 т борошна, 6,9 т круп.

За результатами перевірок забраковано 64,24 % від загальної кількості продукції, в т.ч. 16,39 т хлібобулочних виробів, 40,23 т борошна, 6,9 т круп.

За результатами держнагляду забраковано 63,515 т продукції вартістю 96,052 тис. грн., заборонено реалізацію 8 окремих партій та 7 найменувань продукції, 16 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Підприємствам - порушникам видано приписи на усунення порушень стандартів, норм і правил.

Основні порушення, виявлені під час перевірок хлібопродуктів та борошна:

-     відхилення за органолептичними показниками (зовнішній вигляд, пористість, колір);

-     невідповідність за фізико-хімічними показниками (завищена частка вологи у виробах, занижена кислотність, занижена частка цукру);

-     занижена маса виробу;

-     порушення рецептури виготовлення виробів;

-     уникнення від проведення періодичних перевірок якості продукції;

-     порушення вимог метрологічного забезпечення виробництва (несвоєчасна повірка засобів вимірювань, відсутні атестовані вимірювальні лабораторії тощо).

Причиною випуску неякісної продукції є порушення технологічних режимів на всіх стадіях виробництва. У ході перевірок встановлено, що стан засобів вимірювання в багатьох пекарнях вкрай незадовільний, не здійснюється вхідний контроль сировини, не дотримуються встановлені рецептури, в ряді підприємств взагалі відсутні лабораторії.

Лабораторними ж дослідженнями продукції, які проводились у випробувальному відділі ДП ”Житомирстандартметрологія”, встановлено завищену масову частку вологи, занижену кислотність, занижену пористість і масову частку цукру.

Мають місце випадки випуску хліба з відхиленнями від встановленої середньої маси, що викликано незадовільним станом обладнання.

Перевірки щодо додержання вимог стандартів показали характерний для більшості перевірених підприємств факти нестабільності цінової ситуації на хліб і хлібобулочні вироби. Із 18 проведених перевірок у 14 виробників встановлено збільшення ціни на хлібопродукти в порівнянні з цінами станом на 01.06.2007 р.

Так, ЗАТ ”Бердичівський хлібозавод” збільшив ціну 1 кг хліба ”Бердичівський” в/г з 2,88 грн. до 3,03 грн., відповідно збільшилась вартість батона з 3,68 грн. (у перерахунку на 1 кг) до 3,88 грн.

Станом на 24 червня 2007 р. одиниця хліба ”Бердичівський” масою 0,650 кг коштує 1,97 грн., а батона ”Файний” відповідно 1,94 грн. Разом з тим лабораторні випробування хліба ”Бердичівський”, проведені 22 червня 2007 року, показали невідповідність його нормативним документам за фізико-хімічними показниками, а саме: занижено кислотність. Встановлено факт невідповідності хліба ”Бердичівський” і батона ”Файний” нормативним документам через заниження ваги у середньому на 25-30 грамів, що становить 4,4 % від загальної маси одиниці продукції.

Таким чином, підприємством не дотримано співвідношення підвищення ціни хлібобулочних виробів з їх якістю.

Аналогічні порушення встановлено при перевірці партії хліба череневого ”Нива” вищого ґатунку, виготовленого ВАТ ”Овруцький хлібозавод”. При ціні за 1 кг хліба череневого ”Нива” 2,77 грн. виявлено його невідповідність нормативним документам у частині фізико-хімічних показників, а саме: завищена вологість і занижена кислотність. Стабільно висока ціна одиниці хлібопродукції не відповідає нормативним документам за показниками якості.

Також допустили підвищення ціни на хліб і хлібобулочні вироби ще ряд підприємств. Зокрема, ПП ”Каравай” з м. Житомира збільшив ціну хліба ”Дарницький” масою 0,800 кг з 1,40 грн. до 1,55 грн. Житомирська філія ЗАТ ”Золотий каравай” відповідно збільшило ціну хліба ”Український новий” масою 0,800 кг з 1,58 грн. до 1,70 грн., а батона ”Житомирський нарізний” масою 0,500 кг з 1,52 грн. до 1,68 грн.

Мають місце збільшення ціни на борошно, крупи на стадії зберігання та оптової торгівлі. Так, ПП ”Спайк-Плюс” (м. Бердичів) з 1 червня 2007р. по 20 червня 2007р. збільшив ціну борошна пшеничного 2-го ґатунку з 1,0 грн. до 1,30 грн. Порушуючи вимоги щодо маркування продукції, підприємство не зазначає харчову (поживну) і енергетичну цінність борошна, не вказує термін зберігання, чим умисно обманює споживача.

www.dssu.gov.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі