Заява центру зв’язків з громадськістю УМВС України в Житомирській області

23 July 2007, 15:41

У районній газеті «Романівський вісник» №40 від 19.07.2007 р. за проханням районної державної адміністрації надруковано матеріал «37-й рік повертається?..» Проблему, підґрунтям якої став конфлікт між двома сільськогосподарськими підприємствами с.Камінь – ТОВ «Камінське» та ТОВ «Аграрій-Полісся», на думку УМВС України в Житомирській області, у зазначеному матеріалі висвітлено однобоко, з позиції однієї із зацікавлених сторін.

Редакція газети, немов за помахом диригентської палички, розпочала дії, спрямовані на те, щоб зганьбити честь, гідність та репутацію керівництва та рядових працівників органів внутрішніх справ області. Адже їхня зважена, принципова лінія, яку міліція проводить по забезпеченню громадського порядку, викликає опір з боку певних сил, які поставили собі за мету примітивним, нечесним способом вирішити свої корисливі цілі.

Центр зв’язків з громадськістю уповноважений заявити, що згаданий матеріал носить наклепницький характер, тенденційно висвітлює надумані факти. Жителі села, які підписались під газетним матеріалом, хочуть видати бажане за дійсне, використовуючи для цього фальшиві, завідомо необ’єктивні і неправдиві дані.

А суть проблеми ось така.

Повноправним власником створеного у 2004 році в с. Камінь Романівського району підприємства є громадянин Данії Крістіан Фреде Йоргансен – фермер, династія якого займається аграрним бізнесом вже декілька століть. Генеральний директор новоствореного ТОВ «Аграрій-Полісся», мешканець цього ж села, діяв від імені іноземного інвестора та уклав з мешканцями села угоди оренди земельних паїв на 5 років. На розвиток підприємства громадянином Данії загалом було перераховано понад 12 млн. гривень, які надходили на рахунки генерального директора.

Прибувши у 2006 році перевірити стан господарства в ТОВ «Аграрій-Полісся», його власник Крістіан Фреде Йоргансен, на свій подив виявив повний безлад. Починаючи з лютого минулого року датчанин звертається до різних владних та правоохоронних інстанцій України з проханням розібратись, куди та з якою метою витрачено інвестовані ним кошти. Йоргансен стверджує, що частина цих грошей пішла на фінансування ТОВ «Камінське».

З того часу мешканці с.Камінь ніби розділились на два ворожих табори, один з яких відстоює позицію власника ТОВ «Камінське» (генерального директора ТОВ «Аграрій-Полісся»), а інший підтримує іноземного підприємця. На жаль, місцева влада, в т.ч. Романівська райдержадміністрація, з якихось причин довгий час не звертала уваги на дедалі загрозливий конфлікт, аж поки він не досяг ефекту «порохової бочки», що от-от має вибухнути.

І вона таки вибухнула письмовими заявами та зверненнями мешканців села до правоохоронних органів та масовими позовами до суду.

В червні поточного року працівниками міліції разом з представником  відділу земельних ресурсів Романівської районної державної адміністрації з метою проведення перевірки діяльності господарства «Аграрій-Полісся» прибули в село. Групу перевіряючих зустріли вороже налаштовані підбурювачами-активістами мешканці. В результаті – побито працівника міліції, пошкоджено відеокамеру та зламано щелепу представнику РДА. У зв’язку з цим прокуратурою порушено кримінальну справу.

2 липня Слідчим управлінням УМВС України в області порушено кримінальну справу за ст. 206 ККУ по факту протидії законній господарській діяльності ТОВ «Аграрій-Полісся». Фігурантами в цій справі є матеріально-відповідальні особи товариства – його генеральний директор та агроном, які наразі відсторонені від цих посад самим зарубіжним інвестором. Проте, незважаючи на неодноразове попередження їх про порушення кримінальної справи та неприпустимість вчинення подальших злочинних дій з їхнього боку, місцеві керівники своєю діяльністю продовжили порушувати Закон, підбурюючи при цьому людей.

Так, з 2 липня з відповідною постановою для проведення слідчих дій у рамках порушеної кримінальної справи до с.Камінь направлено працівника міліції.  Проте, навіть провести огляд корівника господарства правоохоронцю не дозволила приватна охорона.

Що ж до подій, які мали місце в с. Камінь 7 липня, то залучення додаткового наряду спецпідрозділу міліції до охорони слідчо-оперативної групи було зумовлене попередніми агресивними та протиправними діями відносно правоохоронців з боку посадових осіб та окремих негативно налаштованих активістів. Перебіг подій фіксувався декількома відеокамерами, зйомки яких свідчать про те, що ні фізичну силу, ані спецзасоби працівники міліції ні до кого не застосовували.

19 липня колишніх генерального директора та агронома ТОВ «Аграрій-Полісся» слідчим міліції було затримано на підставі ст.115 КПК України за підозрою у скоєнні злочину. Наразі їм офіційно оголошено обвинувачення та відпущено під розписку про невиїзд за межі області.

Підсумовуючи вищесказане, ще раз підтверджуємо, що завдання очорнити в очах громадськості правоохоронні органи області таким нечесним способом – є спробою вирішувати свої особисті проблеми, спробою дискредитувати саму ідею залучення інвесторів в область. Цим вони ображають гідність не лише керівництва органів внутрішніх справ, але й усіх тих рядових міліціонерів, які діють у рамках Закону.

Керівництво обласного Управління МВС України в Житомирській області завжди неупереджено сприймає й бере до уваги конструктивну критику на свою адресу, від кого вона б не надходила, якщо це викликане сприяти позитивним зрушенням як в області, так і в суспільстві вцілому, а не має на меті відіграти дестабілізуючу, деструктивну роль, руйнацію вже досягнутого ціною величезних зусиль.

Отже, у зв’язку з безсумнівними фальсифікаціями у статті – вимагаємо від редакції газети «Романівський вісник» у найближчому номері спростувати неправдиві відомості, опубліковані у згаданому номері газети. А також принести офіційне вибачення керівництву УМВС України в області за неправдиві, наклепницькі щодо них відомості, які принижують честь і гідність як громадянина і посадової особи. Якщо цього не буде зроблено – залишаємо за собою право звернутись з позовом до суду.

Центр зв’язків з громадськістю УМВС України в області.

Липень 2007 року

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі