Події

Житомирскую область атакует амброзия. ФОТО

10 September 2009, 14:59

Мешканців району “Нафтобаза” у Бердичеві Житомирської області  “атакують” чагарники амброзії, повідомляє ВІК.

Цей вид бур’яну шкідливий як для навколишнього середовища і грунту, де він росте, так і для здоров’я людини, яка дихає пилком амброзії. Ніна Іванівна та Людмила Вікторівна не перший рік воюють із шкідливим бур’яном. Хвилюються за своє здоров’я, за здоров’я усіх мешканців району, особливо дітей. Кажуть, що зверталися до різних інстанцій, аби ті допомогли очистити їхній район від амброзії.

Ніна Коваль, бердичівлянка: «У міськраді порадили звернутися до санстанції. Там сказали: “Що ти хочеш, щоб я прийшла і викосила тобі його?” Звернулись до екоцентру. Там відповіли, що повідомлять, кому потрібно.»

На своєму подвір’ї, розповідають жінки, виривають шкідливу рослину, але з усім упоратись неможливо. Уздовж залізниці, поблизу якої розташовані їхні домівки, теж виросли кущі цього бур’яну.

Ніна Коваль, бердичівлянка: «“Нафтобаза” коло себе прибрала, ми прибрали, а ось хто тут все повириває, невідомо. Хвороб тут вистачить на увесь Бердичів.».

Людмила Бишко, бердичівлянка: «Потрібно, щоб хтось звернув увагу. Ми теж живі люди, у нас теж є і діти, і онуки, і правнуки.»

Цвісти амброзія починає із середини серпня і до кінця жовтня. Під час цвітіння рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію. До такої реакції, кажуть медики, організми людей сприятливі у різних ступенях: пилок амброзії може викликати подразнення як у дорослих, так і у дітей.

Олександр Пижук, зав. терапевтичним відділенням Бердичівської районної поліклініки: «При потраплянні пилка амброзії на слизову оболонку очей, виникає алергічний кон’юнктивіт, який супроводжується слизотечією, відчуттям печії в очах. При потраплянні на слизову оболонку носу, виникає алергічний нежить, який супроводжується рідкими виділеннями із носу, його закладеністю. Якщо пилок потрапляє на оболонку верхніх дихальних шляхів, виникає сухий подразнюючий кашель. У найбільш важких випадках може дійти до розвитку бронхіальної астми.»

Лікарі радять уникати контакту із пилком рослини, мити обличчя та руки, завжди проводити вологе прибирання у помешканнях, поблизу яких росте шкідник. Під час цвітіння амброзії бажано носити сонцезахисні окуляри, говорять фахівці.

Автор: Ніна Сільченко

Камера: Андрій Пеньківський

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі