Суспільство

У Житомирській області видано майже 3 тисячі дитячих документів для виїзду за кордон

7 October 2009, 16:04

Закордонний паспорт має, мабуть, кожен другий громадянин України. А от щодо відповідних документів для виїзду за межі держави дитини, то…Це питання, в умовах сьогодення, набуває актуальності. Із проханням роз’яснити правила оформлення і видачі проїзних документів ми звернулися до начальника відділу у справах громадянства та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО) УМВС в Житомирській області Анатолія Кальчука.

 

  - За 9 місяців поточного року  на Житомирщині видано майже 3 тисячі дитячих документів для виїзду за кордон. Найбільший пік спостерігався у травні, це, мабуть, пов’язано із туристичним сезоном. Якщо аналізувати місцевість, де масово оформляються зазначені документи, то це здебільшого жителі районів, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.    Проїзний документ дитини в першу чергу посвідчує її особу і підтверджує громадянство, надаючи право виїхати та повернутися в Україну. Цей документ видається на три роки або до досягнення дитиною 18-ліття. Оформлення  здійснюється лише на підставі заяви батьків (законних представників), а у разі, коли батьки не перебувають між собою у шлюбі - того з них, з ким проживає дитина. До того ж має бути заява другого з батьків про відсутність неврегульованих аліментних зобов’язань. Справжність підпису засвідчується нотаріально.

Якщо батьківство, материнство не встановлене,тоді на підставі статті 135 Сімейного Кодексу України:

а) при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

У разі смерті матері, а також за неможливості установити місце її проживання запис про матір та батька дитини провадиться за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина;

б) якщо батьки дитини невідомі, запис про них у Книзі реєстрації народжень провадиться за рішенням органу опіки та піклування.

 

- А якщо один з батьків має заперечення щодо виїзду дитини ?

- Тоді документ оформляється на підставі рішення суду.

 

- Анатолію Євгеновичу, які матеріали необхідно надати для оформлення проїзного документа ?

- На дітей, які не досягли 16-го віку, до територіального відділу ГІРФО УМВС в області подається свідоцтво  про народження, а старше 16 років – паспорт громадянина України. Неповнолітні з 14 років надають довідку про відсутність чи наявність судимості. А також, незалежно від віку дитини, необхідні  її фотокартки. Відомості про неповнолітніх, що їдуть за кордон разом з батьками (законними представниками), вписуються в паспорти останніх чи одного з них на підставі заяви. У разі потреби самостійного виїзду дитини, оформляється проїзний документ або паспорт. Заяви про оформлення розглядаються протягом місяця з дня подання (достроково – до 10 та у терміновому порядку до 3 робочих днів). За видачу проїзного документу державне мито не справляється.

 

- Проїзний документ чи паспорт отримує дитина, усиновлена батьками-іноземцями, що виїжджає з України до постійного місця проживання?

- В такому випадку  може оформлятися проїзний документ або паспорт, до досягнення неповнолітнім ще 18-річного віку. Це залежить від вимог з боку держави, до якої здійснюється виїзд. Закордонний паспорт дитини діє протягом 10 років. Варто виокремити ще таке явище як «воз’єднання сім’ї». Наприклад, у нас на Житомирщині проживають діти, батьки яких виїхали до Португалії чи Іспанії й  там вже отримали іноземне громадянство. Ці неповнолітні також отримують закордонний паспорт для виїзду. Термін його дії – 3 роки.

 

- Що мають робити батьки або законні представники дитини, коли втратили проїзний документ?

- Про втрату документа його пред’явник, батьки або законні представники батьків чи законні представники пред’явника документа зобов’язані невідкладно повідомити паспортну службу органів внутрішніх справ або дипломатичне посольство, або консульську установу України за кордоном, які невідкладно надсилають повідомлення про визнання такого проїзного документа недійсним органу, що його видав та Адміністрації Держприкордонслужби.

 

 

Інтерв’ю вела ст. інспектор ВЗГ УМВС    Інна Свірчевська

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі