Інтерв'ю

Генерал-майор служби цивільного захисту Ігор Нікітчук перший виїзд на пожежу запам’ятав на все життя. ФОТО

20 October 2009, 13:34

Сьогодні ми пропонуємо читачам сайту Житомир.info інтерв’ю з начальником Головного управління МНС України в Житомирській області Ігорем Валерійовичем Нікітчуком.

 
Ігор Нікітчук народився 29 січня 1971 року в Житомирі. Фахову освіту здобув у Львівському пожежно-технічному училищі та Харківському  інституті пожежної безпеки МВС України.
 
 
Трудову діяльність розпочав у 1993 році спочатку в управлінні пожежної охорони, а через рік - у 1-й самостійній воєнізованій пожежній частині Житомира, де пройшов шлях від інспектора до заступника начальника частини. З 2000 по 2003 роки очолював другу самостійну державну пожежну частину міста Житомира. У 2003 році з реформуванням системи МНС України обласні управління пожежної безпеки розширювали свій спектр діяльності і потребували заміщення вакантних посад високопрофесійними фахівцями. Зважаючи на значні досягнення в роботі, наполегливість і досвід, набутий І. Нікітчуком за роки служби у пожежних підрозділах міста, керівництво управління пожежної безпеки та аварійно-рятувальних робіт МНС України в області запропонувало йому посаду начальника відділу ресурсного забезпечення управління. З 2004 року він вже обіймає керівні посади в Головному управлінні МНС України в Житомирській області - заступник начальника штабу пожежегасіння, заступник начальника Головного управління з питань реагування на надзвичайні ситуації та застосування сил, перший заступник начальника Головного управління.
З 30 липня 2008 року полковник служби цивільного захисту Ігор Нікітчук наказом МНС України призначений на посаду начальника Головного управління МНС України в Житомирській області. Нині він уже отримав звання генерал-майора служби цивільного захисту.
Одружений, виховує доньку Марію. За сумлінне відношення до виконання службових обов’язків у 2006 році нагороджений почесною відзнакою МНС України. Удостоєний звання лауреата рейтингу «Золота фортуна» 2003 року. У 2009 році відзначений «Почесною грамотою» МНС України.
- Ігор Валерійович, охарактеризуйте оперативну обстановку в нашій області на сьогоднішній день.
- За 9 місяців нинішнього року на території Житомирської області сталося 1500 пожеж. Їх кількість в порівнянні з минулим роком збільшилася не набагато. В день  виникає близько 10 -15 пожеж, не рахуючи загорання сухої трави (за тиждень бувало по 70-80 виїздів наших підрозділів у зв’язку зі спекотною погодою). Виїжджаємо на різні виклики по наданню допомоги населенню, починаючи з відкривання дверей, порятунку людей з криниць, скель і закінчуючи зніманням кошенят з дерев, бувають і такі виклики. За цей рік ми здійснили 500 виїздів для надання допомоги населенню.
Крім того, надаємо допомогу працівникам  міліції під час дорожньо-транспортних пригод. Для цього у нас працює спеціальна аварійно-рятувальна частина з відповідною технікою і обладнанням. За цей рік було врятовано 21 людину в складних ДТП. Обліковуємо ми і пригоди на воді. В нинішньому році під час відпочинку через необережне поводження на воді в Житомирській області загинули 80 чоловік. Велика робота проводиться по знешкодженню вибухонебезпечних предметів, які залишилися нам з часів Великої Вітчизняної війни. В цьому році зареєстровано 142 випадки, коли наші піротехніки виїжджали за зверненнями громадян та на виконання Державної цільової програми протимінної діяльності. Ними вилучено та знешкоджено 865 вибухонебезпечних предметів. Цією небезпечною роботою на території області займаються дві піротехнічні групи Головного управління МНС у складі 11 чоловік.
- А як ваше управління забезпечене автомобільною технікою?
- У нинішньому році Міністерство надзвичайних ситуацій нам виділило 8 одиниць сучасної нової техніки і планується виділення до кінця року ще близько 10 одиниць техніки, яку ми передамо в наші підрозділи. Останній раз парк автомобільної техніки наших підрозділів в області суттєво обновлювався 1986 році, після аварії на ЧАЕС. Тобто проблема існує, зношуваність техніки дуже велика. Загалом у нас по області - 45 підрозділів, в експлуатації яких перебувають ЗІЛи-130, 131 на шасі, які пропрацювали вже більше 20 років. Звичайно, ця техніка вже застаріла, але ми її латаємо, підтримуємо, як можемо. Та все ж, першочергове наше завдання – це оперативне реагування на надзвичайні події. І я кожну нараду, кожне зібрання налаштовую і начальників підрозділів, і керівників районних управлінь і відділів на професійне виконання своїх обов’язків, не зважаючи ні на які труднощі. І я їм дуже вдячний за порозуміння. Служба реагує і справляється зі своїми обов’язками, за що ми щотижня отримуємо численні подяки від громадян.
 
 
 
 
 
 
- Який випадок з професійного життя вам запам’ятався найбільше?
- Напевно, це мій перший виїзд на пожежу, коли я чергував у першій пожежній частині по вулиці Східній у Житомирі.  До речі, в цій частині я від інспектора дійшов до заступника начальника частини. В перше моє чергування в 1994 році, коли я підміняв начальника караулу, виїхав на пожежу у провулку Вацьківському, де горів підвал. Спершу мене охопила паніка, я відверто кажучи розгубився, а потім опанував себе і належно виконав свої професійні обов’язки. Цю пожежу я запам’ятав на все своє життя.
- Чи існують у працівників МНС технології порятунку і попередження?
- У нас існує, так зване, вирішальне направлення бойових дій, до кожного випадку окремо. В першу чергу – це рятування життя людей. Коли приїжджаємо на місце надзвичайної події потрібно оцінити, що трапилося і в першу чергу з’ясувати, чи є загроза людському життю. Якщо є, застосувати всі необхідні засоби, для того, щоб врятувати людину, а потім ліквідувати ту чи іншу надзвичайну подію, яка трапилася.
- Прийти на допомогу людям – головне завдання оперативно-рятувальної служби, а прийти на допомогу дітям – священний обов'язок кожної людини. Тож не дивно, що рятувальники Житомирської області взялися опікати малюків-сиріт із Денишівського дитячого будинку, неподалік Житомира…
- Так, ми опікаємо малюків-сиріт із Денишівського дитячого будинку.   Власними силами здійснили реконструкцію закладу, що тривалий час не знав капітального ремонту. Щомісяця ми вітаємо своїх підшефних з днем іменинника.
Окрім того, значна увага приділяється навчанню населення основам безпеки життєдіяльності, зокрема наших діток. На базі двох кінотеатрів Житомира проводяться кінолекторії для дітей шкільного віку, під час яких виступають з бесідами фахівці МНС та демонструються навчальні фільми. Для дошкільнят та учнівської молоді через систему освіти щорічно проводимо фестивалі юних пожежних-рятувальників, конкурси, вікторини, шоу-програми, залучаємо їх до участі у міських, районних та селищних громадських акцій «Запобігти. Врятувати. Допомогти.». Кращих відзначаємо дипломами та цінними подарунками.
- Користуючись нагодою ви можете звернутися до жителів Житомирської області з побажаннями…
- Я хотів би побажати населенню поводитися так, аби особисто не провокувати надзвичайних ситуацій, а в разі їх виникнення телефонувати за номером «101» до рятувальної служби, яка покликана допомагати людям і намагається виконувати свої обов’язки на професійному рівні.
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі