Події

В Житомирской области уголовный розыск рассказал, как не стать жертвой карманника

3 December 2009, 10:11

Останнім часом  почастішали  крадіжки особистого майна, що скоюються, як правило, у маршрутних таксі та тролейбусах.

Кількість методів і способів крадіжки така ж велика, як і кількість людей, що їх практикують. Але все-таки існують певні схеми. Здебільшого зловмисники обирають переповнений транспорт, бо у штовханині «почистити» кишені набагато простіше.

Отже, ситуація перша: у транспорті жертву з обох боків обступають двоє кишенькових злодіїв. Один з них наступає на ногу, відвертає увагу. Поки триває сварка, другий злодій витягає гаманець, передає його третьому кишеньковому злодію, і той виходить на найближчій зупинці.

Друга ситуація: Ви їдете у транспорті. Поряд сідає молодик з газетою в руці (замість газети може бути гарний букет квітів, плащ через руку). Кишеньковий злодій удає, ніби зайнятий своєю справою. Ви відвернулися, а він вільною рукою непомітно витягає гаманець.

Ситуація третя: найпоширеніший прийом - "випадкове" зіткнення. У натовпі Вас штовхнули або зачепили плечем, потім обертаються, усміхаються, приобнімають: "Вибач, я не навмисне". Ці дотики не випадкові й у жодному разі не від доброго серця. Через деякий час Ви не знайдете мобільного або гаманця у власних кишенях чи сумці.
Про те, як захиститися від кишенькових злодіїв, розповідає заступник начальника Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області полковник міліції Микола Душенківський:

При посадці у громадський транспорт будьте виключно уважні. Уникайте переповненого транспорту, звертайте увагу на людей, що підштовхують Вас під час посадки або у салоні, чіпляються за одяг, тощо. Сідаючи у громадський транспорт, сумку треба тримати тільки перед собою, у жодному разі не збоку і не позаду. Те ж стосується і стільникових телефонів. Пам'ятайте, що книги, газети, кросворди і музика в навушниках тільки відволікають Вашу увагу. Тому вони вірні помічники "щипачів". Якщо людина, яка стоїть поряд, викликає у Вас підозру, подивіться їй в очі, роззирніться навколо і демонстративно відсуньтеся. Кишенькові злодії (якщо це вони) - дуже обережні люди, і після цього самі втратять до Вас інтерес.
Дуже часто чоловіки кладуть гаманці до задньої кишені брюк. Робити це категорично не можна. Якщо в транспорті Ви відчули, що у Вас витягнули гаманець, відразу ж зчиняйте галас: "Злодії! Гаманець вкрали!". Є шанс, що злодій злякається і кине викрадене на підлогу. Якщо з Вами все ж таки трапилася ця прикра неприємність, негайно телефонуйте до міліції. Телефон 102 працює цілодобово. Від того наскільки оперативно правоохоронці отримають інформацію залежить те, чи зможуть вони затримати злодія «по гарячих слідах».

Інна Базилюк

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі