Події

У Житомирській області працівники міліції вилучили велику партію фальсифікованої кави. ФОТО

25 January 2010, 12:12

Контрафактний або фальсифікований товар, як не сумно це визнавати, є реальною ознакою сьогодення. Підробляють майже все: одяг, парфуми, аудіовізуальні твори і т.д., тобто товари широкого вжитку. Це, звичайно, неприємно, але не страшно. Набагато гірше, коли йдеться про продукти харчування або ж ліки. Тут уже навіть і сам виробник не завжди знає, що опиняється в упаковці (коробочці) відомого бренду. Один із самих безпечних варіантів - коли продукт купується безпосередньо в оригінального виробника за нижчою ціною, а розфасовується в упаковку дорожчої продукції і реалізовується за вищою ціною. Однак так буває далеко не завжди.

Напередодні Нового Року працівники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області вилучили велику партію фальсифікованої кави.

За роботою власника, точніше власниці, цього товару оперативники спостерігали уже упродовж певного часу. Ще наприкінці липня минулого року під час перевірки одного з ринків, що у м. Коростені, працівники міліції вилучили відразу на декількох торгівельних місцях близько 250 одиниць кави відомого бренда з ознаками підробки. Відповідні перевірки підтвердили її фальсифікованість. Весь товар за постановою суду було конфісковано, а його власницю попереджено про заборону продажу цієї продукції.

Проте, як показали подальші події, жінка вирішила не втрачати вигідний бізнес. Адже не секрет, що саме прибутковість фальсифікату є визначальним чинником його фактично масового поширення. Працівники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області упродовж вересня-жовтня на тих же торгових місцях зробили декілька закупівель кави невеликими партіями. Експерти знову ж таки підтвердили її фальсифікованість.

Наприкінці грудня минулого року оперативники проводять більш масштабну угоду. Домовляються про продаж 400 упаковок кави на загальну суму близько 20 тисяч гривень. Власниця, знаючи про те, що товар фальсифікований, небезпідставно сумнівалась у доцільності проведення торгів. Однак знову ж таки жадібність переважила здоровий глузд.  Жінка декілька разів упродовж дня змінювала місце зустрічі, перевіряючи, чи немає спостереження за нею та покупцями. І врешті запропонувала проїхати на одну з відділених околиць Коростеня. Зупинивши авто посеред дороги, попросила зачекати. Через деякий час під’їхав мікроавтобус, в якому, власне, і був товар. Під час його перевантаження в авто псевдопокупців та після отримання грошей продавцем оперативники і затримали підприємливу власницю.

Як розповів начальник відділення по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк, проведеним експертним дослідженням встановлено фальсифікованість товару, оскільки завод-виробник навіть не розфасовує каву в таких ємкостях й упаковках, а сама продукція не відповідає вимогам Державних стандартів України.

            На даний час вирішується питання про порушення кримінальної справи відразу за декількома статтями Кримінального кодексу України –   229 (Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування,  кваліфікованого зазначення походження товару), 227 (Випуск або реалізація недоброякісної продукції).

            А для нас, споживачів, зазначу, що основа будь-якого фальсифікату – це упаковка та етикетка. Відрізнити при покупці фальшивку від оригіналу найчастіше можна тільки одним способом: уважно придивитися до цих атрибутів і обов’язково звернути увагу на інформацію про виробника та терміни виготовлення і придатності продукції до вживання. Відсутність цих даних, їх неточність або ж  недостовірність однозначно вказують на сумнівний характер товару.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області. ФОТО надане прес-службою УМВС України в Житомирській області

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі